Nimanui nu-i place sa se gandeasca la esec. Afacerile sunt conduse de oameni cu dorinta de a castiga. Ideea de esec este alungata din mintea multora. Totusi inclinatia, ambitia si dorinta de a castiga nu sunt, deseori, suficiente pentru a garanta succesul intr-o lume din ce in ce mai complexa si competitiva.
Fie ca ne place sau nu, o proportie semnificativa din afacerile noi din ziua de azi nu va reusi sa sarbatoreasca al cincilea an de activitate. Aruncand o privire la cateva din motivele pentru care afacerile esueaza, va poate ajuta sa deveniti mai vigilenti fata de cateva din cele mai comune capcane si cauze pentru esec al afacerilor.

1. Inceperea cu o idee proasta

Desi a avea incredere in ideea initiala de afacere este un atribut important al multor intreprinzatori, deseori nu este suficient. Se intampla uneori ca o idee "unica" sa nu fie de fapt unica deloc sau ca piata sa fie deja foarte bine acoperita sau ca cererea sa fie mai mica in domeniul respectiv decat s-ar fi crezut.

2. O planificare defectuoasa

Planul dvs de afaceri initial este modelul dvs pentru succes. Esuarea in a va tine de plan, esuarea in a efectua cercetarea intensa de care este nevoie la inceput sau, mai obisnuit, esuarea in a cauta si cere un sfat profesionist, sunt modalitati comune de a incepe o afacere in mod gresit. Planificarea din timp este vitala fiecarei etape a afacerii dvs si ar trebui sa constituie o preocupare permanenta.

3. Lipsa de capital

In primii cativa ani de activitate, capitalul insuficient este o cauza comuna a esecului afacerilor. Un capital adecvat trebuie sa tina cont de o multitudine de cheltuieli si costuri pentru o perioada indelungata de timp. Unii prefera sa inceapa o afacere de la zero atunci cand pe piata exista de vanzare afaceri stabile.Cumpararea unei afaceri deja infiintate va poate scuti de obstacolele initiale ca stabilirea premizelor, cumpararea echipamentului si bineinteles gasirea primilor dvs clienti. Desi cumpararea unei afaceri deja existente nu este o garantie catre succes, poate fi o solutie eficienta din punctul de vedere al costurilor. Din nou, cercetarea si sfatul ajuta.

4. Lipsa de cunoastere a pietei

Sa va cunoasteti clientii si ceea ce vor de fapt si nu ceea ce credeti dvs ca vor, este una din cerintele esentiale ale supravietuirii unei afaceri. Esecul in a mentine legatura cu clientii dvs prin lipsa unui plan concret de marketing si esecul in a tine pasul cu dorintele si nevoile lor schimbatoare constituie o reteta sigura spre dezastru.

5. Rulajul banilor cash sau criza manageriala

Atunci cand suma de bani care iese din afacere este mai mica decat cea care intra exista o problema. Totusi, multe afaceri ignora (fie voit sau nu) aceasta problema si se ocupa de fiecare criza (inevitabil) pe masura ce acestea apar. Chiar si companiile profitabile pot avea probleme grave datorita managementului defectuos al banilor cash. Ignorarea situatiei banilor cash duce, de obicei, la aparitia unor probleme din ce in ce mai grave.

6. Faceti totul

Seful care se epuizeaza este o cauza mai obisnuita a problemelor decat neglijenta. Construirea unei echipe de angajati competenti cu responsabilitati si teluri stabilite va va acorda timpul necesar pentru a va concentra asupra problemelor de administrare si dezvoltare a afacerii. Nici un lurcu nu este mai important pentru o afacere decat un management eficient. Un sef care se ocupa mereu de lucrurile marunte rareori are timpul necesar de a se concentra pe lucrurile cu adevarat importante.

7. Control inadecvat

Desi nimeni nu se asteapta chiar sa il faceti, este esential sa controlati afacerea dvs la fiecare nivel si sa aveti mecanismele de control potrivite la locul lor astfel incat orice problema potentiala sa fie rezolvata de la inceput, inainte de a fi prea tarziu. Extinderea creditului prea mult sau imprumutarea unei sume de bani prea mare sunt cauze comune a esecului.

8. Protectie inadecvata

Lucruri rele se intampla afacerilor bune in fiecare zi. Fie ca sunt pagube provocate de foc sau inundatii, pierderi de pesonal important sau furt, protectia impotriva riscului va poate ajuta sa va asigurati in viitor.

9. Esecul in a va schimba

Nici o afacere nu se afla intr-un balon. Esecul de a tine seama de schimbarile din mediul de afaceri poate conduce la probleme. Ceea ce face concurenta, schimbarile in tehnologie la fel ca si schimbarile in comportamentul clientilor, trebuie sa fie monitorizate constant iar planurile trebuie ajustate permanent pentru a face fata ritmului rapid in care se schimba lumea afacerilor.

10. Dezvoltarea prea rapida

Pentru orice afacere o dezvoltare rapida si fara control poate fi mai periculoasa decat o crestere lenta. Cresterea prea rapida aduce cu sine riscul de a pierde controlul si o "intindere" a resurselor afacerii peste capaciatatea si bazele sale financiare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri