In fiecare primavara se petrece un lucru ciudat cu antreprenorii. Intr-o dimineata te trezesti si iti dai seama ca ai avut o estimare mai buna a profitului pe care il vei obtine la finalul anului. Dar oare un om de afaceri nu ar trebui sa stie deja cat a castigat in anul precedent, ultimul trimestru sau ultima luna? Numai astepta! Fa-ti un plan de afaceri astazi.

Daca nu tii o contabilitate a banilor pe care ii castigi nu ai de unde stii daca afacerea ta este profitabila si nu poti spune ce efect au strategiile tale de marketing. Trebuie sa stii care este profitul tau, altfel nu vei stii cum sa il cresti. Pentru a avea succes in afaceri trebuie sa ai un plan de afaceri pe care sa il confrunti lunar cu realitatea pentru a lua imediat deciziile care pot remedia orice problema financiara.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai o afacere mai profitabila:

1.Fa-ti un plan de afaceri. Estimeaza ce incasari vei avea si proiecteaza-ti un grafic de cheltuieli. Daca este necesar, cere ajutorul unui contabil sau foloseste un program software de specialitate. Nu vei pierde banii investiti.

2.Revizuieste-ti planul lunar. Chiar daca in realizarea planului de afaceri ai ainvestit timp si energie, acesta ajunge de cele mai multe ori intr-un sertar. Nu este indeajuns sa ai un plan trebuie sa il confrunti lunar cu rezultatele inregistrate.

3.Pierderile pot fi recuperate. In momentul in care realizezi ca profitul este mai mic decat cel de asteptat sau ca cheltuielile sunt prea mari, de obicei se ajunge la concluzia ca pierderea va fi recuperata in luna urmatoare. Adevarul este ca nu poti recupera mai tarziu; orice profit lunar pierdut este pierdut pentru totdeauna.

4.Fa ajustarile necesare imediat. Daca veniturile sunt mai mici decat cele estimate, intensifica-ti eforturile in ceea ce priveste strategiile de marketing si cauta modalitati de a iti creste incasarile. Daca costurile sunt prea ridicate, cauta modalitati de reducere a acestora. Cauta de asemenea solutii in dezvoltarea unor afaceri similare cu a ta.

5.Gandeste-te bine inainte de a cheltui. Evalueaza fiecare investitie in functie de profitul pe care il estimezi ca il va aduce. Daca nu ai alta solutie, amana cheltuielile cu cateva luni. Astfel vei creste profitabilitatea afacerii tale pe termen scurt.

6.Nu iti fie frica de angajari. Retailerii sau restaurantele spre exemplu nu ar putea functiona fara angajati, dar in multe cazuri limiteaza numarul acestora la minimul necesar. Aproape orice afacere va avea de castigat daca se vor face angajari, productivitatea fiind evident mai mare.

7.Plateste-ti salariu. Astfel vei fii mai constient de evolutia afacerii tale. Daca profitul intr-o luna este mai mare decat cel estimat, ofera-ti un bonus, iar daca acesta se situeaza sub asteptari, micsoreaza-ti salariul. Salariul direct proportional cu profiturile tale te vor motiva sa iti mentii afacerea profitabila.

8.Profitul conteaza, nu veniturile. Nu are nici cea mai mica importanta cate mii sau sute de mii de dolari intra lunar in visteriile tale, daca acestea sunt numai venituri. La fel de usor iti pot creste si cheltuielile, profitul avand sanse reale sa fie mic sau chiar egal cu zero.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri