Astfel, in jur de 73% dintre cei 38.000 de cititori ai saptamanalului Dilema Veche, publicatie editata de Adevarul Holding, fac parte din categoriile Esomar A si B.

In aceste doua segmentari intra in general managerii principali si profesionistii cu inalta educatie (A) si managerii si directorii de nivel mediu (B). Datele Esomar se refera doar la gradul de educatie si functiile cititorilor, insa de multe ori exista o corelatie intre acesti indicatori si veniturile cititorilor.

Analiza arata ca 18 publicatii dintre cele 106 pentru care SNA a oferit date au mai mult de jumatate dintre cititori in functii de conducere ori foarte bine pregatiti.

Intre acestea se afla toate publicatiile economice, mai multe publicatii locale precum Tribuna, Jurnal Aradean sau Jural Bihorean, reviste pentru femei precum Elle, Avantaje sau Psychologies si reviste de stiinta si diverse precum National Geographic sau Reader’s Digest.

Citeste si:

De altfel, dintre aceste 18 publicatii, National Geographic este revista cu cei mai multi cititori (165.000) care se afla in pozitii de conducere sau au educatie superioara.

Datele din acest tabel folosesc cifrele celui mai recent Studiu National de Audienta (SNA), realizat de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) in perioada mai anul trecut si ianuarie anul acesta.

Ce inseamna categoria Esomar A
Manageri principali si profesionisti cu inalta educatie:
- directori (generali si adjuncti), manageri, ofiteri si sefi de departamente care au in subordine 6 sau mai multi angajati (ei pot fi si proprietari ai companiei) si au studii superioare
- profesiuni liberale (cu studii superioare)
- angajati profesionisti, specialisti, alte cadre cu studii superioare.

Ce inseamna categoria Esomar B
Manageri, directori de nivel mediu:
- directori (generali si adjuncti), manageri, ofiteri si sefi de departamente care au in subordine 5 sau mai putini angajati si sunt bine educati
- angajati profesionisti fara studii superioare
- agricultori, fermieri cu studii superioare
- patroni/ mestesugari care au 6 sau mai multi angajati si au studii superioare.