De asemenea, din datele SNA pentru perioada iulie 2011- august 2012 mai lipesesc cotidiene precum Adevarul, Romania Libera sau Cancan. Tabloidul Cancan apare de la inceputul lui august doar online.

Practic, daca in valul anterior al SNA erau oferite date pentru zece cotidiene nationale platite, in prezent clasamentul celor mai citite ziare nationale cuprinde doar sase titluri.

Libertatea redevine cel mai citit cotidian

Astfel, pentru ca cel mai recent raport SNA nu include Click, pe prima pozitie se afla Libertatea, tabloidul editat de Ringier fiind citit in medie pe zi de circa 544.000 de persoane.

Ulterior pe locul al doilea se afla Gazeta Sporturilor cu circa 397.000 de cititori pe zi, pozitia foarte buna a cotidianului sportiv fiind determinata de disparitia versiunii tiparite a Cancan.

Jurnalul National si Ziarul Financiar, singurele pe crestere

Singurele ziare care au crescut in privinta numarului de cititori fata de valul SNA anterior ( mai 2011 si mai 2012) sunt Jurnalul National (cu aproximativ 9.000 de cititori) si Ziarul Financiar (cu 3.000).

Cotidienele si-au diminuat masiv vanzarile si numarul de cititori in ultimii ani, atat pentru ca tot mai multi oameni prefera sa citeasca publicatii online, continutul acestora fiind in majoritatea cazurilor gratuit. Pe de alta parte, scaderea tirajului si a vanzarilor a fost determinat si de diminuarea drastica a investitiilor in publicitate, bugetele de publicitate in presa scrisa diminuadu-se de la 82 de milioane de euro in 2008, la circa 23 de milioane de euro anul acesta, conform datelor agentiei de media Initiative.

Citeste si: Evenimentul Zilei si Puterea, singurele cotidiene care au crescut in vanzari