Lungmetrajul "Dupa dealuri", de Cristian Mungiu, a fost inclus printre cele 71 de pelicule considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film strain care va fi decernat in 2013, a anuntat Academia de film americana, scrie Mediafax.
Premiat pentru scenariu si pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur - la Festivalul de la Cannes, filmul "Dupa dealuri" este scris si regizat de Mungiu si inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran.

"Dupa dealuri" spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire. Alina se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita, prietena ei din copilarie fata de care se simte inca foarte atasata. Voichita si-a gasit insa calea in credinta, iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima.

Filmul a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor de un juriu format din Eugenia Voda, critic de film si realizator TV, Magda Mihailescu, critic de film, Cristina Corciovescu, critic si istoric de film, Mihai Chirilov, critic de film,director artistic al Festivalului International de Film Transilvania,Cluj, Dana Duma, critic de film, Dinu Tanase, director de imagine si regizor, si Eugen Atanasiu, critic de film.

Aceasta este pentru a doua oara cand Mungiu intra in cursa pentru premiile Academiei americane, dupa ce, in 2007, filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", premiat cu Palme d'Or la Cannes, a reprezentat propunerea Romaniei la Oscar.

Insa atunci Mungiu nu a reusit sa obtina o nominalizare la premiul Oscar. In schimb, filmul a primit nominalizari la premiile Globul de Aur si César.

Academia de film americana va face o prima selectie din cele 71 de lungmetraje, din care ulterior vor fi alese cele cinci nominalizari, care vor fi anuntate pe 10 ianuarie 2013, alaturi de celelalte categorii de premii Oscar.

Gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theater (fostul Kodak Theater) din Hollywood.

Potrivit presei de specialitate de la Hollywood, cei doi mari favoriti la premiul Oscar pentru film strain din 2013 sunt "Intouchables" (Franta) si "Amour" (Germania).

Sursa foto: Contul de Facebook al filmului "Dupa dealuri"


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri