Jimmy Savile, decedat in 2011 la varsta de 84 de ani, este suspectat ca a abuzat sexual aproximativ 16 persoane, inclusiv minori, intr-o perioada de aproximativ 40 de ani, potrivit politiei britanice.

BBC a insarcinat o fosta judecatoare din cadrul Inaltei Curti, Jane Smith, sa analizeze "cultura si practicile BBC" in perioada in care Jimmy Savile lucra pentru grup.

Ea va audia persoane care afirma ca au fost abuzate in sedii BBC de catre Jimmy Savile si va stabili "in ce masura personalul BBC stia sau ar fi trebuit sa fie la curent cu anumite comportamente ilegale" ale celebrului animator. Jane Smith urmeaza sa inceapa ancheta imediat ce politia, care ancheteaza la randul sau, ii va da unda verde.

A doua ancheta interna a BBC - insarcinata sa clarifice motivele anularii anul trecut de catre grup a unei anchete programate vizandu-l pe Jimmy Savile - a fost incredintata unui fost director al postului britanic Sky News, Nick Pollard.

BBC va nominaliza, de asemenea, un expert independent insarcinat sa analizeze politica grupului in materie de hartuire sexuala si sa prezinte recomandari in acest sens.

Citeste si:

Aceste anchete "demonstreaza hotararea BBC de a fi examinat pe deplin de catre experti independenti", a apreciat Fiona Reynolds, presedinta Consiliului Executiv al BBC.

Jimmy Savile, o personalitate excentrica, care purta costume tipatoare si parul platinat, a animat emisiuni de televiziune pentru copii si adolescenti din anii '60 si pana la inceputul anilor 2000 la BBC. El este cunoscut si pentru angajamentul sau fata de actiuni de caritate, lucru pentru care a fost innobilat de catre regina Elizabeth a II-a si decorat de catre Papa Ioan Paul al II-lea.

BBC este suspectat ca a trecut cu vederea unele fapte ale animatorului.

Scandalul a izbucnit dupa difuzarea de catre postul ITV, la inceputul lui octombrie, a unui documentar in care cinci femei afirma ca au fost agresate sexual de catre Jimmy Savile pe cand erau minore. Ulterior, marturii cu privire la presupuse abuzuri s-au multiplicat.