Cineastul roman Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeana (EFA) pe anul 2012, la categoria "cel mai bun scenariu", cu filmul "Dupa dealuri", pe care l-a si regizat, informeaza site-ul institutiei.


Nominalizarile pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anuntate, sambata, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a 25-a gala EFA 2012 va avea loc pe 1 decembrie, in Malta.

Cristian Mungiu a fost nominalizat la categoria "cel mai bun scenariu" cu filmul sau "Dupa dealuri". Cineastul roman va concura la aceasta categorie cu Michael Haneke ("Amour"), Tobias Lindholm si Thomas Vinterberg ("Jagten/ The Hunt"), Olivier Nakache si Eric Toledano ("Invincibilii/ Intouchables") si Roman Polanski si Yasmina Reza ("Doamne... ce macel!/ Carnage"), scrie Mediafax.

Pentru filmul "Dupa dealuri", Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, in timp ce Cristina Flutur si Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

"Dupa dealuri" spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.

Recent, lungmetrajul "Dupa dealuri" a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul International de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana. Totodata, "Dupa dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru).

Pe de alta parte, si pelicula romaneasca "Superman, Spiderman sau Batman", regizata de Tudor Giurgiu, a fost nominalizata la categoria "cel mai bun scurtmetraj al anului" a premiilor Academiei de Film Europene 2012.

Recent, scurtmetrajul "Superman, Spiderman sau Batman", in regia lui Tudor Giurgiu, a fost premiat la editia 2012 a Manhattan Short, unde a primit medalia de aur. Totodata, pelicula a fost premiata si in cadrul festivalului Kaliber 35 Munich International Film Festival. Pe de alta parte, in aprilie 2012, "Superman, Spiderman sau Batman" a castigat premiul pentru "cel mai bun scurtmetraj" la Aspen Shortfest, premiu ce ii garanteaza un loc pe lista lunga a nominalizarilor la Premiile Oscar, la categoria "cel mai bun scurtmetraj fictiune".

"Superman Spiderman sau Batman" spune povestea lui Aron, un baietel de cinci ani, care, impreuna cu tatal sau acoperit de griji, porneste intr-o dimineata pe un drum la capatul caruia doreste, asemenea eroilor din benzile desenate, sa-si salveze mama bolnava de inima.

Pe de alta parte, la aceeasi categorie - "cel mai bun scurtmetraj al anului" - a premiilor Academiei de Film Europene 2012, alaturi de "Superman Spiderman sau Batman" au mai fost selectionate scurtmetrajele "Demain, ca sera bien", de Pauline Gay, "Two Hearts", de Darren Thornton, "Miten Marjoja Poimitaan", de Elina Talvensaari, "L'Ambassadeur et moi", de Jan Czarlewski, "Im Freien", de Albert Sackl, "Csicska", de Attila Till, "Villa Antropoff", de Vladimir Leschiov si Kaspar Jancis, "Sessiz", de Rezan Yesilbas, "Manha de Santo Antonio", de Joao Pedro Rodrigues, "Back of Beyond", de Michael Lennox, "Titloi Telous", de Yorgos Zois si "Einspruch VI", de Rolando Colla.

La categoria "cel mai bun film european al anului" au fost nominalizate lungmetrajele "Amour", de Michael Haneke, "Barbara", de Christian Petzold, "Cesare deve morire", de Paolo si Vittorio Taviani, "Intouchables", de Olivier Nakache si Eric Toledano, "Jagten/ The Hunt", de Thomas Vinterberg, si "Shame", de Steve McQueen.

La categoria "cel mai bun regizor european al anului" vor concura cineastii Nuri Bilge Ceylan ("Bir Zamanlar Anadolu'Da/ Once Upon a Time in Anatolia"), Michael Haneke ("Amour"), Steve McQueen ("Shame"), Paolo si Vittorio Taviani ("Cesare deve morire") si Thomas Vinterberg ("Jagten/ The Hunt").

Actritele Emilie Duquenne ("A Perdre la Raison"), Nina Hoss ("Barbara"), Emmanuelle Riva ("Amour"), Margarethe Tiesel ("Paradise: Liebe") si Kate Winslet ("Carnage") au fost nominalizate la categoria "cea mai buna actrita europeana a anului".

La categoria "cel mai bun actor european al anului" au fost nominalizati Francois Cluzet si Omar Sy ("Intouchables"), Michael Fassbender ("Shame"), Mads Mikkelsen ("Jagten/ The Hunt"), Gary Oldman ("Tinker Tailor Soldier Spy") si Jean-Louis Trintignant ("Amour").

La categoria "cel mai bun lungmetraj de animatie" vor concura peliculele "Alois Nebel", de Tomas Lunak, "Arrugas", de Ignacio Ferreras, si "The Pirates! In An Adventure With Scientists", de Peter Lord.

Trofeul Carlo Di Palma, decernat in cadrul categoriei "European Cinematographer Award 2012", va fi disputat intre cineastii Sean Bobbitt ("Shame"), Bruno Delbonnel ("Faust"), Darius Khondji ("Amour"), Gokhan Tiryaki ("Once Upon a Time in Anatolia") si Hoyte Van Hoytema ("Tinker Tailor Soldier Spy).

La categoria "cel mai bun editor de film al anului" vor concura Janus Billeskov Jansen si Anne Osterud ("Jagten/ The Hunt"), Roberto Perpignani ("Cesare deve morire") si Joe Walker ("Shame").

La categoria "cel mai bun designer de productie" au fost nominalizati Maria Djurkovic ("Tinker Tailor Soldier Spy"), Niels Sejer (A Royal Affair") si "Elena Zhukova ("Faust").

Premiul decernat in cadrul categoriei "cel mai bun compozitor de muzica de film" va fi disputat intre Cyrille Aufort si Gabriel Yared ("A Royal Affair"), Francois Couturier ("Io Sono Li"), George Fenton (The Angels' Share") si Alberto Iglesias ("Tinker Tailor Soldier Spy").


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Startarium PitchDay: Digitail, castigatorul marelui premiu