Viata lui Larry Hagman, decedat la varsta de 81 de ani, a fost marcata de rolul din serialul Dallas, el insusi spunand despre personajul sau, JR Ewing, ca lumea "adora sa-l urasca". Tot el a declarat ca serialul este "responsabil" pentru declansarea Revolutiei romane si moartea lui Ceausescu, transmite Mediafax.
Hagman s-a nascut in 21 septembrie 1931, in Weatherford, Texas, iar tatal sau, Benjamin Jackson Hagman, a fost un avocat care a pledat in numeroase procese ale unor"baroni" din industria petrolului, pe care, ulterior, Larry Hagman a ajuns sa ii interpreteze in serialul Dallas. Mama lui, Mary Virginia, a fost actrita si a aparut in cateva spectacole de teatru pe Broadway, precum "Peter Pan" si "Sunetul Muzicii", castigand si un premiu Tony. Parintii lui Larry Hagman au divortat pe cand Larry avea varsta de cinci ani, iar el a locuit pentru o vreme alaturi de bunica sa, in Texas si in California.

Dupa moartea bunicii sale, Larry Hagman s-a mutat la New York si a debutat in actorie cu un rol in piesa de teatru "Imblanzirea scorpiei". La New York, s-a casatorit cu Maj Axelsson, in 1954, in timp ce juca in spectacolul de teatru "South Pacific". Din aceasta casatorie au rezultat doi copii - Heidi si Preston.

In timpul razboiului din Coreea, Larry Hagman s-a inrolat in 1952 in Fortele Aeriene americane si a petrecut cinci ani intr-o baza militara din Londra. La incheierea stagiului militar, in 1956, Hagman a revenit la New York si a jucat in piesa de teatru "Once Around the Block", de William Saroyan, iar apoi in alte patru piese.

La varsta de 25 de ani, Larry Hagman a debutat in televiziune, cu un rol intr-un episod din serialul "Decoy".

In 1964, si-a facut debutul in film, in "Ensign Pulver", un lungmetraj in care a aparut alaturi de Jack Nicholson. In acelasi an, Larry Hagman a jucat si in "Fail-Safe", alaturi de un alt actor american celebru, Henry Fonda.

Dupa multi ani in care a interpretat o serie de roluri secundare in teatru si televiziune, Larry Hagman a castigat "lozul cel mare", care i-a adus celebritatea, in 1965, atunci cand a primit rolul principal in sitcomul "I Dream of Jeannie", in care a avut-o ca partenera pe Barbara Eden.

In 1977, Hagman a primit doua oferte pentru doua seriale de televiziune care urmau sa debuteze pe micile ecrane americane. Unul era pentru "The Waverly Wonders", iar celalalt era pentru "Dallas". Dupa ce s-a sfatuit cu familia sa, Larry a acceptat sa joace in "Dallas", in care a interpretat rolul magnatului malefic din industria petrolului J.R. Ewing, un personaj pe care toata lumea a ajuns apoi "sa adore sa il urasca", dupa spusele sale.

Rolul sau, cel al personajului J.R. Ewing, este cel al unui barbat malefic, care adora sa isi insele partenerii de afaceri, dar si sotia.

Episodul "Who Shot JR?", difuzat in 1980, a ramas pana in zilele noastre unul dintre programele de televiziune cu cea mai mare audienta din lume, iar serialul "Dallas", difuzat in 13 sezoane intre anii 1978 si 1998, a avut o popularitate uriasa pe plan mondial.

Printre rolurile sale notabile din cinematografie se numara cele din peliculele "Fail-Sale", "Superman", "JFK", "Nixon" si "Primary Colors". In televiziune, pe langa "Dallas", Larry Hagman a aparut in calitate de invitat special in alte seriale celebre, precum "Neveste disperate". Actorul american si-a reluat apoi rolul J.R. Ewing in continuarea serialului "Dallas", lansata recent in Statele Unite.

Confruntandu-se multi ani cu alcoolismul, actorul a fost supus in 1995 unui transplant de ficat, o operatie care i-a salvat viata. Desi a urmat un celebru program de dezintoxicare in 12 pasi, Larry Hagman a sustinut de multe ori in public cauza consumului terapeutic de marijuana, pe care o considera o alternativa mai buna fata de alcool.

Larry Hagman si Romania.

Hagman a declarat, in 2011, intr-un interviu citat de torontosun.com , ca serialul "Dallas" a avut o influenta uriasa in politica internationala si era convins ca acest show TV este "responsabil" pentru declansarea Revolutiei din 1989 din Romania si pentru moartea fostului dictator Nicolae Ceausescu.

In perioada de glorie a serialului, in anii '80, presedintele Nicolae Ceausescu a permis difuzarea productiei TV in Romania, pe atunci o tara comunista, considerand ca in acest fel le va arata cetatenilor romani decadenta si coruptia din tarile occidentale. Larry Hagman considera ca acest plan s-a intors impotriva lui Ceausescu si a fost un factor care a contribuit la declansarea Revolutiei din decembrie 1989 in Romania si la executarea dictatorului Nicolae Ceausescu, nota publicatia.

"Romania a difuzat serialul «Dallas» pentru a le arata romanilor cat de corupt era sistemul american, insa totul s-a incheiat cu romanii care l-au pus la zid pe Ceausescu, care era un dictator, si l-au impuscat de 500 de ori - pentru ca ei voiau toate acele lucruri pe care le-au vazut (in serial, n.r.) si de care nici nu stiau ca exista (inainte de difuzarea serialului, n.r.)", a declarat Larry Hagman .

"El (Ceausescu, n.r.) a permis difuzarea acestui serial pentru a le arata cat eram noi de decadenti, insa ei (romanii, n.r.) si-au spus: «Ei bine, vrem si noi o parte din acele lucruri!»", a adaugat actorul american.

De altfel, Hagman a si vizitat Romania, despre care a spus ca "este o tara foarte speciala" dupa ce un maitre d'hotel refuzase o bancnota de zece mii de dolari, speciala, cu autograful sau, crezand ca este un bacsis.

Larry Hagman, cunoscut pentru rolul J.R din serialul Dallas, a incetat din viata, la varsta de 81 de ani, in urma complicatiilor produse de cancerul la ficat de care suferea de peste 20 de ani, anunta "Dallas Morning News". Conform sursei citate, actorul a murit intr-un spital din Dallas.

Sursa foto: www.larryhagman.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri