Purtatorul de cuvant al ARD, Traian Ungureanu, a declarat ca ordonanta de urgenta care modifica Legea audiovizualului "este un foarte frumos cadou de Craciun pentru domnul Dan Voiculescu" si o lege prin care USL "isi plateste datoriile" fata de acesta, scrie Mediafax.
Traian Ungureanu a fost intrebat intr-o conferinta de presa cum comenteaza ordonanta de urgenta care modifica Legea audiovizualului, el aratand ca aceasta ordonanta reprezinta "inca un pas in proiectul USL de subordonare a statului roman".

Potrivit lui Traian Ungureanu prin aceasta ordonanta este "anihilata" CNA deoarece de acum inainte sanctiunile si amenzile nu vor mai avea efect imediat, ci vor trebui sa astepte o decizie a unei instante judecatoresti.

"Asta inseamna ca televiziunile, mai ales televiziunile de propaganda ale USL conduse de trustul Intact, isi vor putea sa joace tontoroiu si sa faca ce vor, sa incerce orice insulta le mai trece prin cap, fara sa se teama de sanctiuni, pentru ca o instanta se poate pronunta in luni si ani de zile de la inceperea unei cauze. Ordonanta este un foarte frumos cadou de Craciun pentru domnul Dan Voiculescu", a sustinut Traian Ungureanu.

El a aratat ca ordonanta "zdrobeste cea mai vaga incercare de legislatie antitrust din Romania".

"Mai pe romaneste spus, ordonanta abroga limite de prezenta pe piata ale unui trus media, asadar domnul Voiculescu ar putea sa-si pastreze buchetul rau mirositor de televiziuni pe care il are, ceea ce n-ar fi putut face in conditiile vechii legi. Si daca domnia sa doreste poate sa-l si tripleze. Deci, e vorba de o lege prin care USL isi plateste datoriile fata de propagandistul lor sef Dan Voiculescu", a adaugat Ungureanu.

Guvernul a modificat legislatia audiovizualului stabilind, printre altele, prin ordonanta de urgenta, ca preturile oferite de intermediari, respectiv agentiile de publicitate, clientilor care doresc spatii publicitare sa fie confirmate in mod obligatoriu si in prealabil cu radiodifuzorii.

Sumele aferente vor fi platite direct de catre beneficiarul publicitatii catre radiodifuzor, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.

El a aratat ca ordonanta vizeaza "combaterea coruptiei si a sistemelor subterane" de achizitionare a spatiului media prin practici netransparente si anticoncurentiale.

Zaharescu a adaugat ca a doua categorie de schimbari vizeaza protectia interesului consumatorilor prin instituirea unor reglementari clare si obiective privind accesul la programele de televiziune in conditii de calitate.

"In acest sens, ordonanta mentioneaza stoparea practicii furnizorilor de servicii de a efectua modificari in mod unilateral in grilele de programe fara a informa in timp consumatorii. Ordonanta stabileste ca serviciile de programe sa fie ordonate in grilele distribuitorilor in functie de cota de audienta, masurata si certificata de un organism independent", a spus Zaharescu.

Potrivit sursei citate, ordonanta transpune in legislatia nationala dispozitii ale reglementarilor europene privind procedura transparenta de determinare a posturilor de televiziune ce fac parte din categoria "must carry". Astfel, distribuitorii de servicii sunt obligati sa asigure aceeasi calitate a semnalului, retransmis prin reteaua lor pentru toate serviciile de programe.

Alte schimbari vizeaza modificarea criteriilor de stabilire a serviciilor de programe cu pondere semnificativa in formarea opiniei publice, acestea fiind programele de stiri, analiza si dezbateri politice sau economice.

Totodata, a aratat oficialul guvernamental, se modifica Legea audiovizualului in sensul ca introducerea in instanta judecatoreasca a contestatiei privind deciziile de sanctionare emise de CNA suspenda efectele acestor decizii.

Ordonanta stabileste, de asemenea, cerintele pentru dobandirea calitatii de membru al Consiliului National al Audiovizualului, similar celor reglementate pentru toate celelalte autoritati de reglementare si supraveghere din Romania.

Astfel, candidatii trebuie sa indeplineasca cumulativ o serie de conditii: sa fie cetateni romani cu domiciliul in Romania, sa dispuna de reputatie, cunostinte teoretice si experienta profesionala "adecvata naturii, extinderii si complexitatii activitatii CNA" si cu o vechime de cel putin 5 ani in domeniul audiovizualului, sa nu fie soti, rude ori afini pana la gradul al III-lea, inclusiv cu presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului sau membrii Guvernului, sa nu aiba cazier fiscal sau judiciar.

"Persoanele numite, potrivit legii, de catre Parlament in functia de membru al CNA isi pastreaza aceasta calitate, conditiile de numire si inceperea mandatului ramanand supuse reglementarilor in materie in vigoare la data numirii", a spus Zaharescu.

Intrebat de jurnalisti de ce proiectul de ordonanta de urgenta nu a fost dezbatut public inainte sa fie aprobat de Guvern, purtatorul de cuvant a declarat ca nu are un raspuns in acest sens.

Intrebat, de asemenea, daca ordonanta prevede si sanctiuni, oficialul guvernamental a raspuns negativ, spunand ca, probabil, in Legea audiovizualului sunt prevazute si astfel de sanctiuni.

Rasvan Popescu, presedintele CNA, a declarat ca Ordonanta adoptata de Guvern pentru modificarea Legii audiovizualului tine cont de unele observatii facute de CNA, existand insa si aspecte asupra carora se mai poate reflecta atunci cand Ordonanta va fi dezbatuta in Parlament.

Rasvan Popescu a spus ca, pentru moment, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) nu a primit documentul final de la Guvern, precizand ca vorbeste sub rezerva a ceea ce stie pana in prezent.

"Cred ca sunt si aspecte asupra carora se mai poate reflecta, se pot aduce eventual amendamente in momentul dezbaterii Ordonantei in Parlament, probabil in luna ianuarie sau februarie. Unul dintre acestea este cel privind suspendarea de drept a sanctiunilor CNA ce vor fi atacate in viitor in justitie pana la o sentinta definitiva", a spus Rasvan Popescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri