Nascut la Paris, in 1925, Lanzmann (foto) a luptat in Rezistenta franceza, in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, si apoi a sprijinit in mod activ miscarea pentru independenta a algerienilor, la inceputul anilor 1960, realteaza Mediafax.

Cariera sa de jurnalist si cineast a fost marcata de explorarea holocaustului, antisemitismului si politica.

Lanzmann a lucrat initial ca jurnalist, pana la inceputul anilor 1970, si inca este editor al revistei Les Temps Modernes, infiintata de Jean-Paul Sartre.

In documentarul de noua ore si jumatate "Shoah", Lanzmann analizeaza holocaustul prin intermediul unor interviuri cu supravietuitori si martori si a unor vizite in lagare de exterminare.

Documentarul a fost proiectat in sectiunea Forum la Berlinala din 1986 si a primit numeroase premii.

"Claude Lanzmann este unul dintre cei mai mari realizatori de documentare", a declarat directorul festivalului, Dieter Kosslick, adaugand ca se simt mandri sa-l onoreze pe cineastul francez cu un premiu pentru intreaga cariera.

La editia de anul viitor a Festivalului de la Berlin va avea loc si o retrospectiva a filmelor lui Lanzmann, inclusiv "Israel, Why" (1973), "Tsahal" (1994), "A Visitor from the Living" (1997), "The Karski Report" (2010) si o versiune restaurata a documentarului "Shoah".