Tuluca, Propaganda: Publicitatea este business, nu galerie de arta. Creativii trebuie sa fie atenti cum se schimba lumea

Oamenii de strategie din agentiile de publicitate ar trebui sa mearga mai des la piata sa vada cum arata clientii produselor si serviciilor pe care le promoveaza, in timp ce creativii ar trebui sa fie mai atenti la ce intampla in jurul lor, la felul in care se schimb lumea, a declarat pentru wall-street.ro, Adrian Tuluca, managing director al Propaganda Creative Services, una dintre cele mai mari agentii independente de creatie din Romania.

„In publicitate munca inseamna 75%, iar talentul 25%. Ca strateg trebuie sa te duci in piata si sa vezi oameni. Iar pentru creativi este important sa vada cum se schimba lumea si sa vanda pentru ca publicitatea este business, nu galerie de arta. Trebuie sa fii proaspat in gandire. Pe de alta parte, publicitatea este o meserie de uzura. Este foarte greu ca cei de 35-40 de ani sa faca mereu diferit lucrurile, oamenii obosesc. Iar noua generatie este mai putin pasionata, mai putin dispusa sa faca anumite sacrificii personale, mai putin dispusa sa citeasca mai mult in timpul liber...publicitatea este in stransa legatura cu tot ce inseamna cultura. Inainte de criza oamenii din publicitate si cei din marketing au crescut pe steroizi, total nesanatos. Unii si-au triplat salariul in trei-patru ani, pentru ca au mers de la o agentie la alta…pentru ca este greu sa ramai pe o crestere anuala de 10-15% cand ti se ofera cu 50% in plus”, spune fondatorul Propaganda.

Adrian Tuluca (37 de ani) a lansat in 2002 agentia Propaganda, dupa cinci ani in care a lucrat pentru McCann Erickson, parte a grupului de comunicare McCann Worldgroup, condus de Bogdan Enoiu. In prezent, Tuluca detine 90% din companie, restul de 10% fiind impartit egal intre Svetlana Bulacu si Ana-Simina Leotescu, conform datelor de la Registrul Comertului.

Mizeaza pe o crestere cu 30% anul acesta

“Am avut taria de a ma lupta cu zona de confort. Trebuie sa fii pasionat ca sa faci asta, sa devii antreprenor”, afirma Tuluca despre decizia de a lansa propria afacere la 26 de ani.

Propaganda a avut anul trecut o cifra de afaceri mai mare cu aproximativ 25% fata de businessul de 2,7 milioane de euro din 2011, ca urmare a diversificarii portofoliului de servicii oferite. Practic, anul trecut si-a adaugat doua divizii noi: branding (prin divizia Propaganda Brand New) si BTL (prin Propaganda Live). Astfel, compania a ajuns la cinci divizii (ATL, branding, BTL, digital si media) care lucreaza pentru 15 clienti, printre care Avon, Napolact, Ursus, Vodafone, Tchibo, Raureni, Boromir, Banca Carpatica, Alfredo Foods.

De asemenea, agentia are 52 de angajati cu o medie de varsta de 26-27 de ani.

“Anul acesta vrem sa ne marim cu 30% cifra de afaceri, iar cresterea va fi data atat de clientii vechi, cat si de clientii pe care ii vom castiga in 2013”, spune Tuluca.

In prezent, Propaganda este implicata in patru licitatii, pentru clienti din zona farma, bunuri de larg consum si IT.

“Un alt obiectiv este sa ne mentinem fericiti clientii actuali, sa aiba rezultate, sa vorbeasca lumea despre produsele lor, sa le cumpere. Eu nu am sa ma duc niciodata sa-i vand unui client lucruri de care nu are nevoie. E important ca cel cu care lucrez sa simta ca este util fiecare euro pe care il investeste in comunicare”, explica Tuluca.

Mizeaza pe consultanta strategica

El afirma ca unul dintre lucrurile pentru care agentia pe care o conduce a continuat sa creasca chiar si in criza este faptul ca s-a bazat pe “creative marketing”, adica pe consultanta strategica si de marketing.

“Punem in discutie teme mai putin abordate de alte agentii”, explica Tuluca.

Practic, au fost cazuri in care antreprenorul si-a sfatuit clientii sa nu lanseze anumite tipuri de produse ori anumite campanii de comunicare, sa schimbe modul de ambalare a produselor de la cantitati mai mari la unele mai mici, si-a intrebat clientii despre cum este distributia.

Orientarea pragmatica spre zona de vanzari si strategie a lui Tuluca a fost influentata puternic de cunostintele economice, fondatorul Propaganda terminand in 2006 studii de doctorat la Academia de Studii Economice din Bucuresti , tema aleasa fiind comportamentul producatorului in conditiile tranzitiei la economia de piata.

De altfel, antreprenorul spune ca Romania nu are o problema de productie, ci una de distributie.

“Romania a scazut foarte mult cand a venit criza, pentru ca a avut o crestere economica foarte mare intre 2004 si 2008. Si a fost nesanatos. A fost precum un adolescent, cu o structura osoasa mare, dar fara musculatura. Noi nici nu am avut experienta crizelor si la prima furtuna ne-am speriat, iar contractia a fost mult mai mare decat trebuia”, spune Tuluca.

Propaganda este una dintre cele mai mari agentii independente de publicitate de pe piata locala, printre concurenti numarandu-se atat companii care fac parte din retele importante (McCann Erickson, Ogilvy&Mather Advertising, Leo Burnett&Target, Lowe&Partners), dar si agentii independente precum GMP Advertising, Next Advertising sau Mercury 360.

Afla mai multe despre noua generatie de oameni care lucreaza in marketing si publicitare in suplimentul de Cariere de marti, 5 februarie.

Sursa foto: Propaganda

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri