Ca urmare a deciziei conducerii Guardian News & Media (GNM) de reducere a numarului de posturi, 81,6% din jurnalistii de la publicatiile The Guardian si The Observer si de la site-ul guardian.co.uk au votat pentru posibila declansare a unei greve.

Potrivit guardian.co.uk, aproximativ 100 de angajati din cei 642 ai departamentelor editoriale ale GNM vor fi concediati. Pana in momentul de fata, 60 de angajati au plecat sau se pregatesc sa plece in mod voluntar din grupul de media GNM.

Reprezentantii The National Union of Journalists (NUJ - Uniunea Nationala a Jurnalistilor, n.r.), care reprezinta jurnalistii in Marea Britanie, au spus ca votul celor 81,6% dintre angajatii GNM (345 de jurnalisti) nu inseamna automat ca greva se va desfasura. Acest vot deschide insa drumul pentru actiuni de protest in cazul in care negocierile purtate intre angajati si conducerea GNM nu se vor finaliza intr-un mod favorabil pentru jurnalisti.

"Votul zdrobitor dat de angajati pentru declansarea unei eventuale greve nu se refera doar la salvarea locurilor de munca. Este un vot al jurnalistilor care sunt mandri de calitatea stirilor lor prin care publicul este informat si de faptul ca scriu in aceste publicatii si nu doresc ca toate aceste lucruri sa fie puse in pericol", a declarat Michelle Stanistreet, secretarul general al NUJ.

De cealalta parte, un purtator de cuvant al grupului de presa GMN a spus ca reprezentantii companiei poarta discutii cu reprezentantii NUJ si spera ca disputa va fi rezolvata in urma negocierilor.

Citeste si:

Pe de alta parte, la inceputul acestei luni, si IPC Media, divizia britanica a grupului de media american Time Inc. si care editeaza reviste precum Marie Claire, a anuntat ca va concedia 150 de angajati (aproximativ 8% a personalului companiei), dupa cum a informat pe 1 februarie guardian.co.uk.

Totodata, presa americana a scris, in luna ianuarie, ca grupul de media american Time Inc., care detine revistele Time, Sports Illustrated si People, va concedia aproximativ 500 de angajati, incercand prin acest proces de disponibilizare sa faca economii de circa 100 de milioane de dolari.

Pe de alta parte, nu doar Guardian News & Media si Time Inc. se afla in situatia de a se lupta cu scaderea veniturilor. Revista Newsweek a fost la randul sau nevoita sa renunte la aparitia pe print, in timp ce publicatii de la nivel mondial, inclusiv The New York Times, si-au redus personalul.