Iranul a protestat, luni, fata de recompensa atribuita la Festivalul International de Film de la Berlin cineastului disident Jafar Panahi, care a primit Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, cu lungmetrajul "Pardé", informeaza AFP, citat de Mediafax.
Plasat in regim de arest la domiciliu in tara sa si avand interdictia de a-si exercita meseria, cineastul iranian a turnat acest film pe ascuns, in colaborare cu Kambuzia Partovi, coscenarist al filmului "The Circle", recompensat cu Leul de Aur la Venetia in anul 2000.

"Am protestat pe langa organizatorii Festivalului de Film de la Berlin", a declarat vice-ministrul Culturii Javad Shamaqdari, care conduce organismul national al cinema-ului iranian, potrivit agentiei de presa INSA.

"Credem ca organizatorii Festivalului de la Berlin ar trebuie sa isi corecteze comportamentul (...) Toata lumea stie ca, pentru a face un film si pentru a-l trimite in strainatate, ai nevoie de o autorizatie", a spus el.

"Sa faci astfel de filme este ilegal, dar pana acum Republica islamica a dat dovada de rabdare", a adaugat Shamaqdari.

Jafar Panahi, arestat atunci cand turna un documentar despre revoltele de strada care au urmat dupa realegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, in 2009, a primit interdictia de a face filme timp de 20 de ani.

Condamnat la sase ani de inchisoare, cineastul iranian se afla pentru moment in regim de arest la domiciliu.

Jafar Panahi, recompensat cu numeroase premii la festivalurile internationale, pentru satirele sale sociale, cenzurate in Iran, este considerat in strainatate drept una dintre vocile cele mai originale din noul val al cinema-ului iranian.

Filmul sau care a fost premiat, sambata seara, la Berlin, "Pardé", reprezinta un apel la libertate pentru doua personaje.

Jafar Panahi nu a primit autorizatia Teheranului pentru a merge sa isi prezinte filmul la Berlin, insa a aparut pe ecran in aceasta pelicula despre opresiune.

Marele premiu al Festivalului International de Film de la Berlin, Ursul de Aur, a fost castigat de filmul romanesc "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer.


Sursa foto: http://www.berlinale.de

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri