Regizorii Nae Caranfil si Nicolae Margineanu au obtinut cea mai mare finantare, cate 990.000 de lei, la cea mai recenta editie a concursului de proiecte organizat de Centrul National al Cinematografiei (CNC), pentru titlurile "6,9 pe scara Richter", respectiv "Poarta Alba", scrie Mediafax.
Potrivit site-ului Centrului National al Cinematografiei (CNC), proiectul lui Caranfil, care semneaza si scenariul, este produs de Mobra Film (Cristian Mungiu). Proiectul lui Margineanu este produs de regizor, pentru Ager Film. De altfel, Nicolae Margineanu semneaza scenariul pentru "Poarta Alba", alaturi de Oana Cajal.

Rezultatele concursului de proiecte cinematografice, sesiunea din 2012, au fost anuntate miercuri.

Pe locul al doilea in ordinea creditelor alocate se afla proiectul "Un etaj mai jos", care va fi regizat de Radu Muntean, dupa un scenariu pe care acesta il semneaza alaturi de Alex Baciu si Razvan Radulescu. Filmul ce va fi produs de Multi Media Est (Dragos Valcu) a obtinut un credit de 921.000 de lei.

Proiectul lui Radu Jude "Aferim!" (dupa un scenariu semnat de Jude si Florin Lazarescu si produs de Ada Solomon pentru Hi Film) a obtinut un credit de 811.000 de lei, situandu-se pe locul al treilea.

Proiectul regizorului Stere Gulea "Radacini", care va fi realizat dupa un scenariu de Dan Nutu, a obtinut un credit de 790.000 de lei. Proiectul va fi produs de casa Mandragora (Anca Puiu).

Proiectul lui Marian Crisan "Orizont a.k.a. Padurea", care va fi produs de Mandragora Movies (Bobby Paunescu), a obtinut un credit de 614.000 de lei, in timp ce proiectul lui Adrian Sitaru "Fixeur", care va fi produs de 4 Proof Film (Monica Lazurean Gorgan) si va fi realizat dupa un scenariu de Adrian si Claudia Silisteanu, a obtinut o finantare de 290.000 de lei.

La sectiunea "Lungmetraj debut", cea mai mare finantare a obtinut-o Ana Cristina Iacob - 800.000 de lei, pentru "Liceenii 2000". Filmul este produs de MediaPro Pictures (Cosmin Andrei Ion), iar scenariul acestui proiect este semnat de Ana Cristina Iacob, Alexandru Molico si Alexandra Caraman.

Cel de-al doilea proiect finantat este "Nu ma atinge-ma", debutul in lungmetraj fictiune al Adinei Pintilie. "Nu ma atinge-ma", realizat dupa un scenariu semnat de Pintilie, va fi produs de 4 Proof Film (Monica Lazurean Gorgan).

La categoria "Dezvoltare" au fost finantate trei proiecte, cu cate 33.532 de lei. Astfel, casa de productie Mandragora (Anca Puiu, Cristi Puiu) a obtinut credit pentru dezvoltarea a doua proiecte: "Urma" (regia si scenariul Dorian Boguta) si "Evanghelia dupa Pinocchio" (scenariul Tudor Botezatu si Serban Adrian).

De asemenea, Multi Media Est (Dragos Valcu) a primit credit pentru dezvoltarea proiectului "Vasile" (regia: Bogdan Barbulescu, scenariul: Radu Matei Barbulescu).

La categoria "Documentar", cea mai mare finantare a fost obtinuta de casa de productie Aparte (Anca Damian) - 424.000 de lei. Regia acestui documentar este semnata de Anca Damian, care semneaza si scenariul, alaturi de Ania Winkler.
Doua proiecte de documentar au mai fost finantate cu cate 350.000 de lei - "Despre sine si celalalt" (producator - Alexandru Teodorescu, Saga Film, regizor - Ioan Cristian Piturescu) si "Un veac fara tezaur" (producator Ada Vertan - Astra Entertainment, regizor - Dan Necsulea).

De asemenea, la aceasta categorie a fost finantat proiectul "Drumul regelui", produs de Fundatia Astra Film (Dumitru Budrala) si regizat de Budrala dupa un scenariu de Adina Vargatu. Acest proiect a fost finantat cu o suma de 240.000 de lei.
La sectiunea "Scurtmetraj", cea mai mare finantare a fost obtinuta de proiectul "Omnibus Anonimul" - 329.000 de lei. Proiectul este produs de Saga Film (Alexandru Teodorescu) si regizat de Dorian Boguta si Emanuel Parvu.

Calin Netzer, care anul acesta a obtinut premiul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin, a primit un credit de 150.000 de lei pentru proiectul "Ninel", pe care il va regiza si produce, pentru Parada Film, dupa un scenariu de Alina Apostu.

Proiectul "Sthorzina", regizat de Dan Radu Mihai, care semneaza si scenariul, si produs de Dan Burlac (pentru Elefant Film) a primit un credit de 112.000 de lei.

La categoria "Scurtmetraj" a mai fost finantat proiectul "Cai putere", regizat de Daniel Sandu si produs de Velvet Moraru pentru Icon Production. Filmul a primit un credit de 109.000 de lei.

La categoria "Animatie" au fost finantate patru proiecte, cea mai mare finantare fiind acordata peliculei "Linxy", produsa de Aldmagic Film (Laura Tamas) si regizata de Laura Tamas si Andrei Stefan Haiduc - 400.000 de lei.

Proiectul "Aventura digitala" (produs de Opal Production - Radu Nicolae si regizat de Dan Neda) a primit un credit de 226.000 de lei. Proiectul "Spre Sud", regizat de Ana Boariu si produs de Fundatia Arte Vizuale (Vivi Dragan Vasile) a primit un credit de 207.000 de lei. Totodata, proiectul "Dimineata de carton", produs de Film Production (Helga Fodorean) si regizat de Roxana Bentu, a primit un credit de 154.000 de lei.

La editia precedenta a concursului organizat de CNC, regizorul Cristian Mungiu a obtinut cea mai mare finantare, 1.188.000 de lei, pentru cel mai nou film al sau, "Dupa dealuri", care a fost deja lansat in cinematografe. Filmul a fost recompensat la editia de anul trecut a Festivalului de la Cannes cu premiul pentru scenariu (Cristian Mungiu) si cel pentru interpretare, acordat ex-aequo, actritelor Cristina Flutur si Cosmina Stratan.

Sursa foto: http://www.cncinema.abt.ro/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri