Muzeul Tate detine aproximativ 30 de lucrari ale pictorului Graham Ovenden, dintre care unele sunt reprezentari nud ale unor fete.

In urma condamnarii artistului britanic de un tribunal, Tate Museum a decis "sa studieze" din nou operele care sunt accesibile pe site-ul sau de pe internet, a declarat o purtatoare de cuvant al institutiei.

"Atat timp cat aceasta activitate de trecere in revista nu va fi terminata, operele nu vor fi disponibile spre vizualizare", a adaugat aceeasi purtatoare de cuvant, precizand ca nu stie deocamdata daca unele dintre acele fete sunt "femei implicate in acel proces".

Artistul britanic Graham Ovenden a fost gasit vinovat marti, de Tribunalul din Truro, din sud-vestul Angliei, pentru atentat la pudoare comis asupra unor copii. Artistul isi va afla pedeapsa in zilele urmatoare.

Citeste si:

Faptele incriminate dateaza din urma cu 40 de ani si au fost comise la fostul sau domiciliu londonez si in resedinta sa actuala din Cornwall.

In timpul procesului, Graham Ovenden a negat faptele care ii erau reprosate si s-a aparat afirmand ca reprezentarile de copii goi erau o modalitate pentru el de a explora "starea de gratie". Aceasta "vanatoare de vrajitoare si ideea potrivit careia trebuie sa privesti cu ochi rai un copil gol sunt absolut odioase", a declarat el in fata tribunalului.

Multe dintre portretele pe care le-a realizat sunt inspirate din "Alice in Tara Minunilor", de Lewis Carroll, si din scandalosul roman "Lolita", de Vladimir Nabokov, care prezinta pasiunea sexuala dintre un barbat adult si o adolescenta de 12 ani.

In 2012, muzeul Tate, care detine patru galerii in Marea Britanie, a retras dintr-o expozitie o fotografie controversata cu Brooke Shields, care o prezenta pe actrita americana pozand goala la varsta de 10 ani. Aceasta decizie a fost luata in urma unei anchete a politiei privind pornografia.

Sursa foto: http://www.tate.org.uk/