Volumul a aparut in limba italiana la Editura Viella, in 2012, si in limba romana la editura Academiei Romane - Centrul de Studii Transilvane, in 2011.

Luigi Cazzavillan, fondatorul ziarului Universul, s-a nascut la Arzignano (Vicenza, Italia), in 1852. A facut parte din armata garibaldina, a fost ziarist, comerciant si filantrop.

In Romania a ajuns in calitate de corespondent de razboi pentru diverse ziare italiene. A hotarat, mai apoi, sa se stabileasca aici, devenind fondatorul ziarului Universul, una dintre cele mai importante publicatii din Vechiul Regat.

Citeste si:

Spre sfarsitul secolului, Cazzavillan era considerat drept una dintre cele mai importante personalitati ale comunitatii italiene din Bucuresti, contribuind si promovand multe initiative de binefacere, atat in Romania, precum si in orasul natal.

Evenimentul care se va desfasura la Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia este organizat in colaborare cu Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Centrul de Studii Transilvane din Cluj-Napoca si Institutul de Cercetare a Istoriei Sociale si Religioase din Vicenza, Italia.