"In 2002, am publicat un roman, intitulat «Heartbreak Hill», care descria impactul avut de un atac terorist comis in timpul Maratonului de la Boston. Cartea mea avea la baza agonia si ingrijorarile mele pe care le traisem cu sase ani inainte, cu ocazia centenarului acestei curse", afirma scriitorul american, intr-un articol publicat pe site-ul huffingtonpost.com.

In 1996, Tom Lonergan a participat la cea de-a 100-a editie a Maratonului de la Boston, asteptandu-se in orice moment ca una sau mai multe bombe sa fie detonate. Maratonul de la Boston este evenimentul sportiv care genereaza cel mai mare numar de spectatori in Statele Unite. In acel an, peste 2,5 milioane de persoane s-au aliniat de-a lungul traseului, pentru a urmari celebra cursa.

"Cat de usor ar fi, mi-am zis eu, pentru orice terorist. Publicul ar fi o tinta extrem de usoara, spun expertii", afirma scriitorul.

Citeste si:

Din fericire, nimic rau nu s-a produs la acel maraton din urma cu 17 ani. Lucrurile au ramas neschimbate si la editiile urmatoare, iar scriitorul - participant la multe curse de maraton la Boston - si-a pastrat angoasele pentru el insusi, transformandu-le in subiect de roman, pe care l-a publicat dupa sase ani, in 2002.

In 2002, Tom Lonergan s-a accidentat la nivelul genunchiului si a avut de ales intre o operatie complicata si incheierea carierei de maratonist. Dupa peste 40 de curse de maraton la care a participat, scriitorul a ales cea de-a doua varianta si, de atunci, nu a mai participat la nicio cursa.
Tragedia produsa luni, cand trei persoane si-au pierdut viata in urma atacului terorist comis la linia de sosire a Maratonului de la Boston, l-a determinat pe scriitorul si istoricul Tom Lonergan sa afirme ca intentioneaza sa faca in cele din urma acea operatie la genunchi si sa participe la editia din 2014 a cursei.