James Cameron, dat in judecata pentru 50 de milioane de dolari, intr-un proces ce vizeaza "Avatar"

Artistul britanic Roger Dean l-a dat in judecata pe regizorul James Cameron din cauza ca acesta i-ar fi copiat ideile in filmul "Avatar" si ii cere despagubiri in valoare de 50 de milioane de dolari, informeaza BBC, citat de Mediafax.

Roger Dean, care a creat coperte de album pentru trupele de rock progresiv Yes si Asia, a depus actiunea impotriva lui Cameron la un tribunal din New York.

Artistul l-a acuzat pe Cameron ca "a copiat, distribuit si exploatat cu buna stiinta" imaginile sale originale. "Avatar" este filmul care a inregistrat cele mai mari incasari din toate timpurile, 2,8 miliarde de dolari de la lansarea sa, in 2009.

De asemenea, "Avatar" a fost nominalizat la noua premii Oscar in 2010 si a castigat trei distinctii - pentru cea mai buna scenografie, cea mai buna imagine si cele mai bune efecte vizuale. Actiunea din 'Avatar" are loc pe o planeta indepartata, numita Pandora.

In dosarul depus in instanta, Roger Dean, care este descris ca "un artist si designer international ale carui imagini evocative si vizionare... au creat un nou gen", sustine ca James Cameron "i-a studiat opera in perioada de pregatire pentru film".

Dean a absolvit Royal College of Art in Londra, in 1968. Acesta sustine ca lumea prezentata in "Avatar" este inspirata din operele sale si declaratiile sale sunt sustinute de diferite comentarii de pe internet.

Pe de alta parte, James Cameron spune ca a avut ideea sa creeze lumea din "Avatar" in 1995, desi Dean afirma ca i s-a propus sa creeze lumea din "Avatar" in 2005, la Festivalul de la Cannes.

Procesul lui Dean este cea de-a doua actiune de acest gen impotriva lui Cameron, legata de "Avatar". In martie, scenaristul Bryant Moore a obtinut in instanta dreptul sa isi continue procesul impotriva lui Cameron, despre care spune ca s-ar fi inspirat din scenariul pe care cel dintai i l-a trimis.

James Cameron a anuntat deja ca va realiza doua filme care continua actiunea din "Avatar", acestea fiind in preproductie. Primul ar trebui sa aiba premiera in decembrie 2014, iar al doilea, in 2015.

Sursa foto: https://twitter.com/JimCameron

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri