Filmul spaniol "Historia de le meva mort" a castigat Leopardul de Aur la Festivalul de la Locarno

Filmul "Historia de la meva mort", regizat de cineastul spaniol Albert Serra, a castigat sambata seara trofeul Leopardul de Aur la cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Locarno, informeaza Mediafax.

In acest lungmetraj, care are o durata de peste doua ore, apar doua personaje legendare: Casanova si Dracula.

Premiul special al juriului a fost decernat filmului portughez "E agora? Lembra-me", care a primit si premiul Juriului tinerilor. Filmul a fost regizat de portughezul Joaquim Pinto, un cineast care este seropozitiv de peste 20 de ani.

Leopardul de Argint pentru cea mai buna regie a fost atribuit cineastului sud-corean Hong Sangsoo pentru filmul "U ri sunshi", o pelicula care prezinta viata unei femei tinere si felul in care ea este vazuta de catre cei trei barbati care o iubesc.

Filmul american "Short Term 12", regizat de Destin Cretton, a primit trei premii, inclusiv Leopardul de Argint pentru cea mai buna actrita, decernat lui Brie Larson. Leopardul de Argint pentru cel mai bun actor a fost castigat de Fernando Bacilio pentru rolul din thrillerul "El Mudo".

Filmele "Short Term 12" si "Tableau Noir", regizat de elvetianul Yves Yersin, au primit mentiuni speciale ale juriului, prezidat in acest an de Lavrente Indico Diaz, din Philipine.

"Tableau noir" a primit si o mentiune speciala din partea Juriului ecumenic, dar si premiul pentru "Mediu", decernat de juriul tinerilor.
"Gabrielle", o drama regizata de cineasta canadiana Louise Arcambault, a primit premiul publicului.

Premiul pentru cel mai bun film de debut a fost castigat de "Mouton", pe pelicula regizata de francezii Gilles Deroo si Marianne Pistone. Filmul, proiectat in sectiunea Cineasti del Presente, a castigat si premiul juriului acestei sectiuni.

Trofeul principal la sectiunea Cineasti del Presente a revenit peliculei "Manakamana", de Stephanie Spray si Pacho Valez.

Romania a fost prezenta in acest an la Locarno cu doua pelicule: lungmetrajul "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism", de Corneliu Porumboiu, selectionat in competitia internationala a festivalului, si "Roxanne", de Valentin Hotea, care a concurat in sectiunea Cineasti del Presente.

Totodata, in sectiunea "Pardi di Domani", dedicata cineastilor in curs de ascensiune, au fost selectate scurtmetrajele "Plimbare", de Mihaela Popescu, si "Sase pesti mari", de Stefan Constantinescu (productie Suedia).

Cea de-a 66-a editie a Festivalului de Film de la Locarno a avut loc in perioada 7-17 august. Festivalul de Film de la Locarno, fondat in 1946, este unul dintre cele mai vechi si mai importante evenimente de gen din lume, alaturi de cele de la Cannes si Venetia. De-a lungul anilor, datorita incercarii de a descoperi noi talente si tendinte, festivalul a fost o rampa de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee si multi altii. Selectia de filme inglobeaza in fiecare an principalii autori de azi si de maine, Locarno fiind frecventat anual de circa 90.000 de vizitatori si 4.000 de profesionisti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri