Presa franceza scrie, duminica, despre decesul "regelui" autoproclamat al romilor, romanul Florin Cioaba, intr-un spital din Turcia in urma unui infarct, preluand o stire AFP, conform Mediafax.

Stirea AFP, publicata duminica dupa-amiaza, a fost preluata rapid de mai multe ziare importante din Franta, intre care Liberation, Le Point sau Le Figaro, precum si de televiziunea France24 si de site-ul belgian sudinfo.be.

Cioaba, in varsta de 58 de ani, a fost internat in stare grava, marti, intr-un spital din Antalya, in sudul Turciei, unde isi petrecea vacanta.

Fiul lui Ion Cioaba, liderul respectat al romilor care a supravietuit deportarii in Transnistria in timpul regimului maresalului Ion Antonescu, Florin Cioaba s-a autoproclamat "regele tiganilor din lumea intreaga" in 1997.

El insusi casatorit la varsta de 14 ani, Cioaba a generat un val de nemultumiri in 2003 cand a organizat nunta fiicei sale in varsta de 12 ani cu un tanar rom cu trei ani mai mare decat ea.

In fata criticilor, el a promis sa militeze impotriva casatoriei romilor din adolescenta, chiar copilarie, o traditie foarte raspandita in cadrul acestei minoritati.

Cioaba a incurajat familiile rome sa rupa cercul vicios al saraciei trimitandu-si copiii la scoala, in timp ce nivelul de scolarizare in randul acestei minoritati este inferior mediei nationale.

In 2004, el a candidat fara succes la un loc de senator in Parlamentul roman.

Presedintele Traian Basescu, ce a asistat de-a lungul anilor la mai multe sarbatori ale romilor alaturi de Cioaba, a transmis condoleante familiei si minoritatii rome.

Formata oficial din 619.000 de persoane, aceasta comunitate numara intre 1,5 si doua milioane de membri si traieste adeseori in saracie, afectata de un nivel ridicat al somajului si este victima discriminarii.

Sursa foto: http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2013/08/18/97001-20130818FILWWW00068-deces-du-roi-des-roms.php

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Jurnalistul Moise Guran lasa presa intra in politica