Primul-ministru a facut aceasta afirmatie intr-o videoconferinta pe care a convocat-o la Guvern si la care au participat factorii implicati in pregatirea noului an scolar.

"Nu vom putea niciodata sa evitam absolut toate incidentele, pana la urma se intampla lucruri imposibil de prevenit sau de oprit, insa putem sa oprim un fenomen care a evoluat in sens negativ in ultimii ani si nu putem pur si simplu sa asistam si sa spunem ca: «Asa e societatea noastra». E intr-adevar o societate mai agresiva, mai violenta. Ceea ce vad la televizor in fiecare zi copiii nostri ii indeamna la violenta, agresivitate si ura", a spus Ponta.

In opinia premierului, este "esential" ca in scoala si in apropierea acesteia elevii sa fie in siguranta.

"Degeaba avem profesori buni sau manuale bune, degeaba avem scoli curate sau vopsite daca exista o stare de nesiguranta sau daca avem violenta in crestere in scoli, daca parintii isi duc sau isi iau de la scoala copiii cu teama ca cine stie ce s-a intamplat", a precizat seful Guvernului.

Revista presei: s-a reluat...
Citeste si: Revista presei, 23 octombrie: s-a reluat procesul "Colectiv"

El le-a cerut ministrilor de Interne, Administratiei si Educatiei sa elaboreze un plan national de actiune avand ca scop cresterea sigurantei in mediul scolar si colaborarea mai buna intre autoritatile locale si scolare pe de-o parte, si Politie si Jandarmerie pe de alta parte.

La randul sau, ministrul Internelor, Radu Stroe, a anuntat ca Guvernul a aprobat un memorandum care stabileste un mod de relationare directa intre primari, directorii scolilor si structurile Ministerului de Interne, documentul avand drept scop reducerea violentei in incinta si in jurul scolilor.

Totodata, premierul a citit o statistica in care se arata ca 7% din scoli nu au garduri imprejmuitoare si 75% nu au paza.

"In cat timp putem sa asiguram cresterea la scolile, in special, cu un grad mai mare de pericol? O s-o luam si noi treptat ca nu poti sa le faci pe toate 75% odata, dar trebuie sa gasim zonele, cartierele, in special in marile orase, unde e un pericol si un grad de infractionalitate ridicat. Acolo, in primul rand, trebuie sa facem colaborarea dintre Politie, Jandarmerie si Scoala. Vreau sa facem, nu doar sa ridicam din umeri si sa spunem «Asa se intampla in toata lumea». Inca putem sa oprim acest fenofmen si s-l inversam ca trend", le-a cerut Ponta participantilor la videoconferinta.

Victor Ponta critica Guvernul...
Citeste si: Victor Ponta critica Guvernul si majoritatea parlamentara