"In anumite cazuri, recunosc, asa cum a facut-o si presedintele (american Barack Obama), unele dintre aceste actiuni au mers prea departe si ne vom asigura ca aceasta nu se va mai intampla pe viitor", a admis Kerry, in cursul unei conferinte de presa la Londra la care a participat de la Washington prin videoconferinta.

In interventia retransmisa la Londra, in prezenta omologului sau britanic William Hague, liderul diplomatiei americane a justificat pe larg practicile de informatii si colectarea de date prin necesitatea lor in lupta antiterorista si preventia unor eventuale atentate.

"Vreau sa va asigur ca in acest proces nu au fost afectate persoane nevinovate, insa noi depunem eforturi pentru a aduna informatii. Si intradevar, in anumite cazuri, acesta a mers prea departe in mod nepotrivit", a mai recunoscut Kerry, in prima interventie de acest gen a administratiei americane dupa zece zile de polemica internationala intre Statele Unite si aliatii lor.

"Presedintele nostru este decis sa incerce sa clarifice si (...) sa realizeze o reexaminare (a acestor practici) pentru ca nimeni sa nu se simta inselat", a mai insistat secretarul de Stat.