Rusia face curat in presa: elimina patru cuvinte considerate obscene, din articole si comentariile cititorilor

Presa printata si presa online din Rusia au fost informate ca patru cuvinte obscene trebuie sa dispara din articole si sa nu mai apara in comentariile cititorilor. Publicatiile print si site-urile care nu se conformeaza isi vor pierde licenta, scrie Russia Today.

Lista de cuvinte care trebuie sa dispara din media a fost intocmita de Roskomnadzor (Agentia Federala de Supraveghere a Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor) si incluse "Termeni obsceni pentru organele genitale masculine si cele obscene pentru organele genitale feminine, termeni obsceni pentru un contact sexual si termeni obsceni pentru o femeie de moravuri usoare, precum si toate derivatele din cuvintele de mai sus", se arata in documentul respectiv. Lista Roskomnadzor este rezultatul legii care interzice injuraturi in mass-media.

Toate celelalte cuvinte si expresii explicite vor fi permise in programele TV si radio, doar daca sunt marcate cu o limita de varsta de 16 +, iar persoanele care apar pe aceste canale pot folosi termenii amintiti numai dupa ora 21.

Daca aceste cuvinte vor fi depistate in articole, dupa interzicerea lor, institutia media respectiva va primi initial un avertisment. Cu cel putin doua avertismente intr-un an de zile, orice canal media risca pierderea licentei de difuzarea a continutului.

Agentia Roskomnadzor, care monitorizeaza, in prezent, 5.000 de surse media, este un pic mai relaxata in privinta cuvintelor obscene in comentariile cititorilor online. Avertismentul va fi emis doar in cazul in care canalul media respectiv va refuza sa editeze si sa stearga cuvintele postate de utilizatori pe site-uri.
Coordonatorul proiectului, Nikolay Uskov, sustine ca inlaturarea termenilor obsceni se va face la notificarea unei agentii se supraveghere. Totusi, “ cand vorbim despre continut editorial, atunci bineinteles ca putem aplica normele limbii literare general acceptate. Dar cand reproducem realitatea, adica in declaratiile oamenilor, cand citam oameni, nu stiu ce ar trebui sa facem”, sustine Uskov.

Citeste si:
Publicații și ziare care au renunțat la print în contextul...
Coronavirus | Publicații și...

Agentia de stiri Rosbalt a fost deja pedepsita de Roskomnadzor, pentru ca nu a eliminat link-urile catre anumite clipuri de pe YouTube, care contineau un limbaj nepermis de lege. Instanta din Moscova a retras licenta de functionare a Rosbalt in octombrie. Cuvintele obscene au fost folosite de 1.133 ori in mass-media ruseasca intre iulie 2011 si iulie 2013, ceea ce inseamna trei astfel de cuvinte pe zi, arata un studiu al agentiei Mediologiya.

Sursa foto: captura Rosbalt.ru

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Citește și
Peste 500 de branduri boicotează Facebook, inclusiv Unilever și Coca Cola
Setari Cookie-uri