Costurile bancilor de pe Wall Street pentru a scapa de investigatii ale autoritatilor americane privind rolul in criza ipotecara s-ar putea ridica la 50 de miliarde de dolari, arata o analiza privind posibila expunere a institutiilor de credit, citata de cotidianul New York Times, conform Mediafax.

Analiza, efectuata de avocatii uneia dintre institutiile de credit, vizeaza 16 banci mari, intre care Bank of America, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland si Citigroup.

Bancile folosesc intelegerea amiabila in valore de 13 miliarde de dolari a JPMorgan cu statul american, incheiata in noiembrie, ca model pentru a determina cat ar avea fiecare de platit pentru a scapa de litigiile cu autoritatile privind nereguli care au condus la criza financiara.

Calculele de acest fel au devenit deosebit de importante pentru membrii board-urilor bancilor americane, afirma persoane apropiate situatiei, citate de New York Times. Eventualele costuri totale de 50 de miliarde de dolari ar reprezenta aproximativ jumatate din profitul anual obtinut in 2012.

Autoritatile americane se afla sub presiune pentru a face bancile sa plateasca pentru rolul jucat in criza ipotecara, institutiile de credit fiind acuzate ca au indus in eroare, in multe cazuri, investitorii care au cumparat obligatiuni ipotecare inainte de criza financiara.

Analiza intocmita de avocati arata ca Bank of America ar putea plati 11,7 miliarde de dolari intr-un acord amiabil cu statul, la care s-ar adauga 5 miliarde de dolari beneficii pentru clienti.

Costurile totale ale Morgan Stanley s-ar putea situa la 3 miliarde de dolari, cu o treime din fonduri pentru consumatori, in timp ce Goldman Sachs ar putea ajunge la circa 3,4 miliarde de dolari.

Royal Bank of Scotland, la care statul britanic este actionar majoritar, ar putea avea o nota de plata de 10 miliarde de dolari, in timp ce pentru Citigroup costurile ar ajunge la 1 miliard de dolari.

Unele dintre cele 16 banci analizate ar putea decide, insa, sa nu incheie intelegeri amiabile cu statul, iar altele ar putea incerca sa obtina conditii mai bune.

Bancile au anticipat in mare parte eventualele probleme cu autoritatile si au constituit rezerve consistente pentru costurile rezultate in urma litigiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri