Televiziunea Romana, prin Casa de Productie TVR, a programat luni, ziua in care Victor Rebengiuc implineste 81 de ani, difuzarea spectacolului "O scrisoare pierduta", in care actorul joaca rolul lui Stefan Tipatescu.

Spectacolul din Arhiva de Aur a Televiziunii Romane este realizat dupa textul celebrei piese a dramaturgului I.L. Caragiale si preluat de la Teatrul Bulandra.

Telespectatorii vor putea urmari la TVR 2, dar si online pe TVRplus.ro, luni, de la ora 19.10, spectacolul "O scrisoare pierduta", a carei regie poarta semnatura unei personalitati artistice care a marcat teatrul ultimului secol - Liviu Ciulei.

O scrisoare de amor trimisa de un "becher", persoana importanta, unei doamne respectabile, din lumea "buna", tulbura linistea din "capitala unui judet de munte", in preajma alegerilor. In interpretarea personajelor comediei, lui Victor Rebengiuc i s-au alaturat alte personalitati ale artei teatrale romanesti: Mariana Mihut, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Stefan Banica Sr. si Aurel Cioranu.

Citeste si:

Victor Rebengiuc s-a nascut pe 10 februarie 1933. A absolvit cursurile UNATC "I. L. Caragiale" din Bucuresti in 1956.


Printre rolurile sale din teatru se numara:
Jim Curry, din "Omul care aduce ploaia", de R. Nash, in regia lui Liviu Ciulei, Pierre - "Nebuna din Chaillot", de J. Giraudoux, regia Liviu Ciulei, Walter Lee - "Un strugure in soare", de L. Hausburry, regia Lucian Pintilie, Orlando - "Cum va place", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Tipatescu - "O scrisoare pierduta", de I. L. Caragiale, regia Liviu Ciulei, Lear - "Regele Lear", de William Shakespeare, regia Dragos Galgotiu, Marat - "Sade", de Peter Weiss, regia Silviu Purcarete, Claudius - "Hamlet", de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei.

Printre filmele importante din cariera lui Victor Rebengiuc se numara "Padurea spanzuratilor", in regia lui Liviu Ciulei - premiat la Festivalul de la Cannes, in 1965 -, "Tanase Scatiu", in regia lui Dan Pita, "De ce trag clopotele, Mitica?", in regia lui Lucian Pintilie, "Faleze de nisip", de Dan Pita, "Morometii", de Stere Gulea (premii la festivalurile din San Remo - Italia si Santarem - Portugalia), "Balanta", de Lucian Pintilie, si "Medalia de onoare", de Calin Netzer.