Filmul "Piata/ Al Midan/ The Square", de Jehane Noujaim, un documentar percutant despre protestele din Egipt, a castigat trofeul Cinepolitica, la gala de inchidere a festivalului, care a avut loc duminica seara, la Cinema Studio din Bucuresti.

Cea de-a treia editie a Festivalului International Cinepolitica s-a incheiat cu proiectia superproductiei "Inapoi in 1942/ Back to 1942", propunerea Chinei la Oscar, dupa sase zile in care cateva mii de spectatori au vizionat filme la Cinema Studio, Cinema Union si Cinema Elvira Popescu din Capitala.

Gala de inchidere a fost prezentata de directorul festivalului, Moscu Copel.

Filme politice: "Piata/ The Square", un documentar de vazut

La filmul "Piata/ The Square", nominalizat anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun documentar, juriul a apreciat, "pe de o parte, capacitatea de a descrie adecvat dinamica tipica a unei schimbari sociale care implica relatia dintre miscari colective si institutii si, pe de alta parte, capacitatea de a interpreta evolutia unei transformari inca nefinalizate, dar dezirabile, din perspectiva inocenta, lipsita de compromisuri, a unui protagonist tanar".

Citeste si:
Initiatorul metrului de autostrada din Moldova face un documentar
Stefan Mandachi, suceveanul...

Cel mai bun film politic

Premiul pentru cel mai bun film politic i-a revenit peliculei "Zgomot in cartier/ O Som ao Redor/ Neighbouring Sounds", in regia lui Kleber Mendonça Filho, pentru "o abordare unica a unei realitati socio-politice complexe, tratata cu mijloace de expresie retinute si cu o imagine, un montaj si un sound-design meticuloase. Si pentru felul in care foloseste peisajul urban, atat interior, cat si exterior, pentru a sublinia lumea interioara a personajelor".

Filme politice: mentiuni speciale

Mentiunea speciala a juriului i-a fost oferita filmului "Paradjanov", o biografie neconventionala a cineastului Sergei Paradjanov, regizata de Serge Avedikian si Olena Fetisova, "pentru profunzimea politica si calitatile artistice deosebite ale filmului, pentru folosirea rafinata a unor variate mijloace de expresie cinematografica, pentru evocarea unui personaj exemplar si emblematic, ce a creat capodopere ale cinematografiei in ciuda tuturor vicisitudinilor epocii totalitare, demonstrand ca rezistenta prin cultura poate invinge opresiunea sistemica".

Cele peste 20 de filme din selectia Cinepolitica au fost proiectate, majoritatea, in premiera in Romania, iar multe dintre ele nu vor ajunge in salile de cinema. Cateva mii de spectatori au asistat la proiectiile si dezbaterile Cinepolitica. De la masterclassul lui Cristian Tudor Popescu despre "Putere si adevar in cinematografia romaneasca" s-a plecat la miezul noptii, dupa trei ore de discutii, iar, la intalnirea cu Adelin Petrisor si povestile lui despre Coreea de Nord, Sala Elvira Popescu a fost arhiplina. Premiera de gala a filmului "Paradjanov", in prezenta actorului si regizorului Serge Avedikian, a regizoarei Olena Fetisova si a producatorului Volodimir Kozyr, a tinut zeci de spectatori la discutii pana noaptea tarziu, iar printre invitati s-au numarat ambasadorul Federatiei Ruse, Oleg Sergheevici Malginov, cel al Georgiei, Giorgadze Ilia, si cel al Republicii Armenia, Hamlet Gasparian.

Juriul a fost format din artistii israelieni, stabiliti in Belgia, Effi si Amir, directorul de festival si expertul in sociologie vizuala Antonio Casciaro, din Italia, si jurnalistul si analistul politic Bogdan Ficeac. Festivalul International de Film Cinepolitica s-a desfasurat intre 8 si 13 aprilie.

Citeste si:
Sapte filme pe care antreprenorii trebuie sa le vada
Sapte filme pe care...

Organizat de Asociatia Cultura si Imagine, Festivalul International de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I. L. Caragiale" (UNATC) din Bucuresti si de Universitatea Nationala de Arte (UNArte) din Capitala. Evenimentul este sprijinit de Centrul National al Cinematografiei (CNC).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
INTERVIU cu Steven Spielberg despre extremism, ura si antisemitism