Senatorul UDMR Vegh Alexandru a propus, intr-o initiativa legislativa, sa se interzica publicitatea explicita pentru produselele medicamentoase in programele radio-tv, dar si interzicerea publicitatii pentru farmacii, care induce ideea ca acestea ar fi un model pentru alte farmacii, relateaza Mediafax.

Poiectul prevede ca se interzice publicitatea explicita pentru produsele medicamentoase in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune. Publicitatea pentru alte modalitati decat cea explicita este permisa numai pentru produsele medicamentoase care se elibereaza fara prescriptie medicala, pentru care materialele publicitare vor fi aprobate de Agentia Nationala a Medicamentului.

In propunerea legislativa se mai prevede ca este interzisa publicitatea pentru farmacii difuzata in cadrul programelor de televiziune si radiodifuziune, care induce ideea ca farmacia respectiva reprezinta un model sau un etalon pentru celalte farmacii, precum si publicitatea la farmacii care reprezinta publicitate mascata la medicamente. Comunicarile comerciale audiovizuale destinate produselor si tratamentelor medicale sunt interzise, se mai arata in proiect.

Citeste si:

"Venim cu aceasta initiativa data fiind amploarea pe care a luat-o publicitatea ascunsa la medicamente si influenta negativa si inselatoare pe care o are asupra populatiei, aspecte care se datoreaza, in general, publicitatii prin televiziune si radiodifuziune, surse de informatii care ajung la un numar foarte mare de persoane", sustine initiatorul, in expunerea de motive.

El mai apreciaza ca "automedicatia poate duce la complicatii grave de sanatate, iar pacientii nu ar trebui sa se trateze «dupa ureche», in baza celor auzite la radio sau la televizor despre un medicament, exagerarea proprietatilor terapeutice ale unor medicamente in cadrul reclamelor incurajand automedicatia, prin inducerea in randul populatiei insuficient educate medical a ideii ca boli grave pot fi tratate fara interventia medicului".

Proiectul se afla in consultare publica la Camera Deputatilor.