"Aferim!" (foto), "De ce eu?" si "Comoara" se numara printre cele 14 lungmetraje inscrise in cursa pentru a deveni propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film strain" a premiilor Oscar 2016, au declarat reprezentantii Centrului National al Cinematografiei, conform Mediafax.

"Cel ales", de Cristian Comeaga, "Quod Erat demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, "Poarta alba", de Nicolae Margineanu, "Ana", de Alexa Visarion, "De ce eu?", de Tudor Giurgiu, "Aferim!", de Radu Jude, "Live", de Vlad Paunescu, "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Carmen", de Doru Nitescu, "Doar cu buletinul la Paris", de Serban Marinescu, "Terapie pentru crima", de Cristian Vasilescu, "Cuscrii", de Radu Potcoava, "Alt Love Building", de Iulia Rugina, si "Fata cu ochii verzi", de Mihai Mihaiescu, sunt productiile care au intrat in cursa pentru a deveni propunerea Romaniei pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun film strain" la editia din 2016 a premiilor Oscar, au declarat reprezentantii Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acorda premiile Oscar, productiile eligibile la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina" trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza.

Pentru anul viitor, sunt considerate eligibile filmele lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2014 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2015. De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf din tara de origine si sa aduca incasari producatorului si distribuitorului.

Propunerile tarilor trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie a anului in curs. Fiecare tara poate avea o singura propunere.

Citeste si:
O poveste adevarata: actorii, regizoarea si scoala de film
Povestea scolii de film la...

Fiecare tara poate propune o productie proprie pentru aceasta distinctie, iar, dintre zecile de propuneri, este alcatuita mai intai o lista scurta de noua pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizari.

Drama poloneza "Ida", de Pawel Pawlikowski, a castigat Oscarul pentru cel mai bun film strain la editia din 2015 a acestor prestigioase premii.
Anul trecut, propunerea Romaniei la Oscarul pentru cel mai bun film strain a fost pelicula "Cainele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu.

Nominalizarile pentru cea de-a 88-a editie a premiilor Oscar vor fi anuntate pe 14 ianuarie 2016, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 28 februarie.

Sursa foto: Contul de Facebook al Aferim

Citeste si:
S-a Nascut O Stea: Nimic nu este doar o poveste de dragoste
De ce nu este "S-a Nascut o...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si
"Aferim! ", de Radu Jude, propunerea Romaniei la Oscar 2016