Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie la Festivalul de film Cannes 2016

Regizorul Cristian Mungiu a primit premiul pentru cea mai buna regie, pentru filmul ”Bacalaureat”, ex aequo cu cineastul Olivier Assayas, regizorul filmului ”Personal Shopper”, la gala de inchidere a Festivalului de Film de la Cannes, care are loc duminica, transmite News.ro.

”Bacalaureat” este un film verosimil care vizeaza schimbarea prin educatie a lucrurilor care nu ne multumesc, potrivit descrierii facute de regizorul Cristian Mungiu intr-un interviu acordat News.ro.

Regizorul isi doreste de la ”Bacalaureat”, la fel ca de la toate celelalte filme ale sale, sa poata fi privit in asa fel incat spectatorul sa se regaseasca in situatiile date.

Povestea filmului porneste de la preocuparile unui parinte in contextul societatii noastre de astazi. Productia ”Bacalaureat” este primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu care are in centru un personaj masculin.

”Bacalaureat”, al carui titlu provizoriu a fost "Fotografii de familie", este primul film realizat de Cristian Mungiu de la "Dupa dealuri/ Beyond the Hills", care a avut premiera la Festivalul de la Cannes in 2012.

Citeste si:
O productie romaneasca, in topul celor mai bune filme din lume
Filmul "4 luni 3 saptamani si...
Citeste si:
Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
Cele mai bune surse...

Filmul ii are in rolurile principale pe Adrian Titieni si pe Maria Dragus. Din distributie fac parte, intre altii, Lia Bugnar, Vlad Ivanov si Gheorghe Ifrim.

O coproductie Romania-Franta-Belgia, pelicula vorbeste despre responsabilitatile vietii de parinte, iar filmarile au avut loc in vara anului 2015.

La premiera, care a avut loc joi, filmul a fost aplaudat de spectatorii prezenti la Cannes aproximativ cinci minute. Pellicula i-a entuziasmat si pe criticii de film prezenti pe Croazeta, in special pe cei din Franta, care anticipau un al doilea trofeu Palme d'Or pentru cineastul roman si un posibil premiu de interpretare masculina pentru actorul Adrian Titieni, protagonistul peliculei.

Mungiu este primul regizor roman care a castigat Palme d’Or pentru lungmetraj, la editia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul ”4 luni, 3 saptamani si 2 zile”.

Citeste si:
Festivalul de la Cannes, a 70-a editie: filme, petreceri si vedete
Festivalul de la Cannes, a...

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt si lung metraj. A debutat in lungmetraj cu filmul ”Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol in rolul principal, si a continuat cu filmele ”4 luni, 3 saptamani si 2 zile” (2007), ”Amintiri din Epoca de Aur” (2009) si ”Dupa dealuri” (2012).

In 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului ”Dupa dealuri”, care a primit si premiul de interpretare feminina, atribuit actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur.

De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din Romania care a fost invitat sa faca parte din juriul competitiei oficiale de la Cannes, la editia din 2013. Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

In 2012, regizorul a primit din partea Regelui Mihai I medalia "Crucea Casei Regale a Romaniei", dupa ce, in iunie 2007, a primit Ordinul National ”Steaua Romaniei” in grad de Cavaler din partea presedintiei Romaniei. In mai 2013, a primit titlul de Ofiter al Ordinului Artelor si Literelor din partea Guvernului francez.

Citeste si:
"Pe aripile vântului", considerat rasist, a fost retras de pe HBO Max
Filmul "Pe aripile vântului",...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri