„Orice operatiune de concentrare economica (fuziuni, achizitii), in cadrul careia cifra de afaceri cumulata a companiilor implicate depaseste echivalentul in lei a 10.000.000 euro si cand cel putin doua dintre companii au realizat pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4.000.000 euro, trebuie notificata autoritatii de concurenta inainte de a fi pusa in aplicare”, potrivit comunicatului Consiliului Concurentei.

Publicis Groupe Holdings B.V. a achizitionat 80% Zenith Media Communications in 2013, iar operatiunea nu a fost notificata Consiliului Concurentei in termenul legal.

Sanctiunea nu vizeaza operatiunile Publicis Groupe din Romania, ci se refera la "compania mama" Publicis Groupe Holdings B.V. din Olanda, parte a grupului international de comunicare Publicis Groupe, din Franta.

Citeste si:

In Romania, sub umbrela Publicis Groupe, exista doua entitati juridice: Lion Communication Services SA (cuprinzand: Publicis Romania, Leo Burnett Group, MSLGROUP The Practice, Saatchi & Saatchi + The Geeks) si Publicis Groupe Media Bucharest SA (Starcom MediaVest Group, Optimedia).

Punerea in aplicare a unei fuziuni sau achizitii este interzisa inainte a fi notificata si de a obtine autorizarea Consiliului Concurentei.

“Astfel cumparatorul nu poate lua decizii privind compania achizitionata, cum ar fi exercitarea dreptului de vot pentru a influenta activitatea companiei, incheierea unor contracte, vinderea activelor, restructurarea companiei etc, inainte ca autoritatea de concurenta sa analizeze operatiunea din punct de vedere al legislatiei in domeniu”, conform comunicatului.