The Blind Side de Michael Lewis

Cartea lui Lewis este considerata o poveste despre societatea moderna, virtute antica, puterea iubirii, bani si detalii care pot schimba lumea in bine. Modul exceptional in care autorul reuseste sa transforme acest text intr-unul care merita sa fie citit si recitit este cel care convinge. Gladwell il recomanda pe Michael Lewis ca fiind unul dintre cei mai priceputi povestitori ai generatiei sale recunoscand:

"Citesc Lewis pentru aceleasi motive pentru care ma uit la Tiger Woods, eu niciodata nu voi juca asa. Dar este bine sa ni se reaminteasca din cand in cand cum arata geniile".

Freakonomics de Steven D. Levitt si Stephen J. Dubner

Cartea este unul dintre titlurile-cult cu privire la social media si cultura dezvoltata in jurul acestui mod de comunicare, asadar nu este de mirare ca apare in aceasta lista. Gladwell gaseste stilul degajat si plin de informatii relevante al autorilor foarte usor de parcurs si considera ca merita sa se regaseasca in orice biblioteca a unui pasionat de media. Intreaga serie a acestor autori, cat si discursurile Ted, sunt pline de exemple foarte interesante si foarte usor de urmarit.

"Aceasta carte a inventat un intreg gen. Economia nu trebuia sa fie niciodata atat de distractiva".

The Opposable Mind de Roger Martin

Titlul profesorului de management de la University of Toronto este recomandarea perfecta pentru cei care doresc o introducere detaliata despre CEO si lumea acestora. Capitolele acestei carti exploreaza cum executivii talentati reusesc sa se diferentieze intre colegii lor si cum exemplele lor trebuie privite ca inspiratie, dar nu urmate pas-cu-pas, coordonatele situatiilor fiind cele care pot schimba directia dramatic. Rafturile care trateaza acest subiect sunt foarte incarcate, insa acest titlu este foarte bine structurat si raspunde intrebarilor importante, drept pentru care Gladwell spune:

Citeste si:

"Imi dau seama ca exista mii de carti de afaceri pe aceasta tema, dar crede-ma, aceasta este prima care raspunde cu adevarat la intrebare".

Fooled by Randomness by Nassim Taleb

Intrebarea la care cautam cu totii un raspuns este legata de modul in care succesul pare sa fie atins doar de anumiti oameni si proiectele acestora. Cei care pretind ca au gasit logica sau structura pe care poate fi construita o poveste reusita pierd din vedere situatiile imprevizibile si norocul - numitor comun din spatele multor inovatii. Acest titlu iti poate schimba perspectiva si atentia pe care o acorzi inexplicabilului cu ajutorul exemplelor de probabilitate atat de des folosite de Taleb. Unul dintre titlurile recomandate international de presa de specialitate, dar nu numai, se regaseste pe lista de lectura si recomandari a lui Gladwell pentru istetimea si elementul generel de ‘thought provoke’.

Personal: A Jack Reacher Novel by Lee Child

Jack Reacher si aventurile de spionaj sunt o idee foarte buna pentru cei care doresc sa alterneze cartile de business cu fictiunea care tine mintea alerta la fiecare schimbare neprevazuta. Urmarind povestea unui politist ce se intoarce in mediul in care se simte cel mai bine, acela al anchetelor si investigatiilor, ‘Personal’ te va introduce intr-un univers greu de parasit. Atunci cand citeste de placere, Gladwell ajunge la raftul cu carti de spionaj pe care le recomanda de fiecare data cand are ocazia, iar atunci cand a fost intrebat de The New York Times ce carte ar recomanda presedintelui american, acesta a raspuns:

"Ar putea fi frumos pentru (Obama) sa evadeze pentru cateva ore intr-un lume in care o persoana poate rezolva toate problemele omenirii cu nimic altceva decat inteligenta si pumnii sai".

Sursa foto: donatas1205/Shutterstock