Statisticile spun ca, in fiecare zi, spoturile industriei farmaceutice cumuleaza 23 de ore, pe cele 60 de canale media din Romania. Intr-un an milioane de reclame la medicamente, suplimente alimentare si dispozitive medicale sunt vizonate de romani. In conditiile acestei avalanse de reclame, promovarea medicamentelor ar trebui reglementata in mod adecvat si sustinuta in mod corespunzator de surse de informatii complete si validate stiintific.

Promovarea medicamentelor este reglementata diferit in fiecare tara, dar este guvernata de aceleasi principii. Aceasta trebuie facuta in mod responsabil, etic si la cel mai inalt standard, pentru a se asigura utilizarea in siguranta a medicamentelor, indiferent de modul lor de eliberare, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Te invitam la HealthCare Trends, eveniment wall-street.ro dedicat domeniului farmaceutic si serviciilor medicale, pentru a afla mai multe despre industria de sanatate.

"Este nevoie de un cadru legislativ bine pus la punct in domeniul publicitatii la medicamente. Fie ca este vorba despre cele eliberate sau nu cu prescriptie medicala, fie ca este vorba de medicamente generice sau inovative. Dincolo de cadrul legislativ, o importanta deosebita o are informarea in randul populatiei iar aceasta trebuie sa fie facuta de profesionisti, sa fie fundamentata stiintific si comunicata prin canale adecvate", a spus Diana Paun, consilier Administratia Prezidentiala, in cadrul conferintei PRIA Drugs and Medicine Publicity.

Despre publicitatea la medicamente si reglementarea acesteia

Scopul din spatele reglementarilor din publicitatea medicamentelor este: sa incurajeze utilizarea rationala a medicamentelor, prin prezentarea obiectiva a acestora si fara a le exagera proprietatile; de a asigura ca acestea sunt promovate corect in ceea ce priveste beneficiile lor, fiind in acord cu informatiile enumerate in rezumatul caracteristicilor produsului; de a asigura ca publicitatea medicamentelor nu este inselatoare.

Ne sunt cunoscute tuturor statisticile nefaste si concluziile rapoartelor internationale care pozitioneaza tara noastra in top, intr-un top nesatisfacator in ceea ce priveste consumul de antibiotice per capita si pe ultimele locuri in ceea ce priveste procentul din populatie care stie ca utilizarea antibioticelor nu este eficienta in tratarea gripei si racelii, ceea ce releva deopotriva vulnerabilitati ale sistemului de sanatate, cat si lipsa de informare si educatie in randul populatiei largi. Rezistenta antimicrobiana si masurile de control reprezinta o preocupare la nivel mondial, a adaugat Paun.

Totodata, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC), Radu Ganescu, semnaleaza faptul ca se vand medicamente cu sau fara prescriptie medicala in mediul online, pacientii fiind astfel expusi la folosirea de produse contrafacute.

"Avem o criza care se acutizeaza din ce in ce mai mult din cauza unor probleme pe care le intampinam cu achizitionarea de medicamente pe programe nationale, pe diverse retele, farmacii, cele care sunt legale. Nu numai ca nu m-as referi la OTC-uri (fara reteta - n.r.), m-as referi la acele medicamente care se dau pe reteta, care au ajuns sa se vanda pe site-uri, pe social media si la care pacientii sunt expusi sa achizitioneze medicamente contrafacute", a precizat Ganescu.

El este de parere ca ar trebui modificata legislatia astfel incat sa existe un control asupra comertului de medicamente online.

"Chiar vreau sa trag un semnal de alarma ca daca nu modificam, nu imbunatatim legislatia pentru a avea un control clar a ceea ce se intampla online, o sa ajungem ca pacientii nostri - si nu este prima oara - sa inghita tot felul de produse absolut nebenefice sanatatii lor din diverse locuri sau site-uri care nu au absolut nicio autorizatie, nu au absolut nicio verificare din partea autoritatilor publice. (...) Vedem foarte multe anunturi de medicamente care sunt pe programe nationale, pe site-uri cunoscute de mici vanzari. Faptul ca avem produse deficitare in sistemul de sanatate public nu face decat sa trimita pacientul intr-un sistem care este absolut necontrolat si la care isi expune viata", a conchis presedintele COPAC.

Sursa foto: Shutterstock / MK photograp55

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri