Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), cel mai mare festival romanesc dedicat filmului si industriei cinematografice, revine cu cea de-a 17-a editie, in perioada 25 mai – 3 iunie. Organizatorii promit un maraton de filme de lungmetraj, proiectii speciale, premiere mondiale, dar si evenimente in aer liber, lansari de carte, dezbateri si petreceri organizate in 13 spatii din Cluj.

Editia cu numarul 17 aduce invitati si filme din 51 de tari, premiere atat nationale, cat si internationale. In total 227 productii sunt incluse in cadrul TIFF 2018, 178 de lungmetraje si 49 de scurtmetraje.

TIFF 2018 are loc la Cluj, in perioada 25 mai – 3 iunie, putin mai devreme decat editiile precedente. Toate evenimentele din cadrul TIFF se vor desfasura in peste 13 locatii partenere festivalului din Cluj: Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Casa de Cultura a Studentilor, Piata Unirii, Cinema City Iulius Mall, Institutul Francez, Somes, Cinema Marasti, Cinema Dacia, Urania Palace, Universitatea Sapientia, Clujhub, H33 Urbannect, Casa TIFF, Castel Banffy sau Arkhai Sculpture Park.

TIFF 2018

Ce filme romanesti vor fi proiectate la TIFF 2018

Programul din acest an include 227 de productii, din care 178 lungmetraje si 49 de scurtmetraje din toata lumea. 35 de productii semnate de regizori autohtoni vor fi proiectate anul acesta in cadrul Zilelor Filmului Romanesc, dintre care 30 de titluri vor intra in cursa pentru premiile sectiunii.

Printre titlurile ce vor fi proiectate in cadrul Zilelor Filmului Romanesc se numara „Charleston”, „Touch me not”, „Cateva conversatii despre o fata foarte inalta”, „Secretul fericirii”, „Un pas in urma serafimilor”, "Dacii liberi" si multe altele. Lista tuturor filmelor poate fi consultata aici.

Douasprezece proiectii romanesti vor intra in competitia pentru cel mai bun lungmetraj, in timp ce la sectiunea de scurtmetraj numarul proiectelor participante este de 17, printre care amintim: "Karmasutra", "Miss Sueno", "Yvy", "Ionut and Calin", "Parabellum" si multe altele. Pe langa filmele ce intra in competitia pentru cele doua sectiuni, "Fotbal infinit" si "Phoenixxx", "O moare in familia mea", "Ionas viseaza ca ploua", "In the frame" si "Ceva" vor fi proiectate" la TIFF 2018.

TIFF 2018: Un pas in urma serafimilor

"Un pas in urma serafimilor" - sursa foto: Facebook

TIFF 2018: filme de vazut

TIFF 2018 va fi deschis de filmul "Foxtrot", filmul care a castigat Leul de Argint la Venetia, in regia lui Samuel Maoz. "Foxtrot" este o drama pe muchie de cutit si comedie neagra cu accente absurde intr-o fabula despre destin si este pentru prima oara cand TIFF se deschide cu un astfel de film, proiectiile lejere-comice fiind preferate pana acum.

Hafsteinn Gunnar Sigurdsson revine la TIFF cu "Under the Tree", proiectat in sectiunea Orizzonti la Venetia si premiat la festivalurile de la Zurich si Hamptons. "Under the Tree" este o tragicomedie centrata pe conflictul dintre doua familii care porneste de la un copac.

"Love and Bullets / Ammore et malavita" este un muzical original despre Mafia semnat de fratii Maretti, prezentat in competitia oficiala de la Venetia.

"Nico, 1988" scris si regizat de Susanna Nicchiarelli este un film biografic despre Christa Päffgen, una dintre muzele lui Andy Warhol si solista in formatia Velvet Underground. Filmul a castigat premiul sectiunii Orizzonti de la Venetia spune povestea ultimului turneu al artistei.

Tot din sectiunea Orizzonti va fi proiectat la TIFF 2018 documentarul "Caniba" castigatorul premiului special al juriului, regizat de antropologii Lucien Castaing-Taylor si Verena Paravel si care Caniba exploreaza viata canibalului japonez Issei Sagawa.

"Longing", distins cu premiul Publicului in cadrul Venice Days / Giornate degli Autori (GDA), precum si la Festivalul de Film de la Ierusalim, este povestea unei nunt i improbabile si a unui unui barbat care invata sa devina tata, dupa moartea fiului pe care nu a stiut ca il are.

"Candelaria", regizat de Jhonny Hendrix Hinestroza spune povestea unui cuplu de septuagenari care traiesc de pe azi pe maine, in Cuba, pe timp de criza economica .

"Life and Nothing More", castigator al premiului FIPRESCI, a carui imagine o semneaza Barbu Balasoiu (Sieranevada, Charleston) si in regia lui Antonio Mendez Esparza, va fi de asemenea prezentat la TIFF 2018.

"Giant / Handia", regizat de Jon Garano sii Jose Mari Goenaga, a fost premiat la San Sebastian pentru povestea plasata in secolul XIX a celui mai inalt om din lume si faima care dezbina chiar si cele mai unite familii.

Pe langa filmele proiectate, organizatorii pregatesc o multime de alte evenimente in cadrul TIFF 2018, precum evenimente in aer liber, expozitii aniversare si petreceri legendare. Gasiti mai multe detalii aici.

Citeste si:

    Biletele la TIFF 2018 s-au pus in vanzare de cateva luni si mai gasiti disponibile atat abonamente TIFF Card la 350 de lei sau Gold Card la 700 lei. De asemenea, gasitit si bilete individuale pentru proiectii, cu preturi de 10 lei sau 12 lei. Mai multe detalii despre preturile biletelor la TIFF 2018 aici. Nu in ultimul rand, gasiti aici programul complet al festivalului TIFF 2018.

    TIFF 2018

    Sursa foto: TIFF Facebook

    TIFF 2017 in cifre

    Anul trecut, cel mai important festival dedicat industriei cinematografice a insemnat 90.000 de bilete vandute, 130.000 de participanti la toate evenimentele propuse (proiectii, expozitii, concerte), 225 de filme, 1200 de regizori, actori, distribuitori, agenti de vanzari, producatori participanti, 300 de jurnalisti si 400 de voluntari prezenti si un record absolut de 3312 de spectatori la o singura proiectie.

    Citeste si:

      TIFF a fost fondat in 2002, in Cluj-Napoca si de-a lungul timpului a reusit sa devina cel mai important eveniment dedicat filmului din Romania si unul dintre cele mai spectaculoase evenimente culturale anuale din zona. A primit titulatura de membru CENTEAST – Alianta Festivalurilor de Film din Europa Centrala si de Est si este sprijinit de Programul MEDIA – Europa Creativa. In 2011, TIFF a fost acreditat de catre Federatia Internationala a Asociatiilor Producatorilor de Film (FIAPF), fiind pozitionat printre cele mai importante 40 de festivaluri ale lumii.

      De-a lungul celor 16 editii, Premiul TIFF pentru Intreaga Cariera a fost acordat unor personalitati importante ale cinematografiei europene si mondiale, precum Alain Delon, Sophia Loren, Nastassja Kinski, Jiri Menzel, Debra Winger, Claude Lelouch, Geraldine Chaplin, Wim Wenders, Marin Karmitz, Jacqueline Bisset, Michael York, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Nicolas Roeg si Franco Nero.

      Sursa foto: TIFF Facebook

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


      Setari Cookie-uri