Timp de zeci de ani, Bill Gates a facut miliarde de dolari din tehnologie. Acum investeste masiv in proiecte pentru a combate incalzirea globala si in tratamente impotriva bolilor. Nu e de mirare ca fondatorul Microsoft este pasionat de stiinta. De-a lungul timpului, Bill Gates a facut mai multe recomandari de carti de stiinta, despre mediul inconjurator, cosmos sau biologie. Iata ultimele recomandari de carti de stiinta ale lui Bill Gates, potrivit Business Insider.

"Enlightenment Now" - Steven Pinker

Despre cartea lui Steven Pinker, Gates a declarat recent ca este cea mai noua favorita a sa din toate timpurile, dupa ce o alta carte a autorului, "The Better Angels of Our Nature" a fost considerata de fondatorul Microsoft cea mai inspiratoare carte pe care a citit-o vreodata.

"Enlightenment Now" este un follow-up al cartii mentionate mai sus, in care autorul si filozoful Steven Pinker examineaza progresul umanitatii de-a lungul timpului in 15 domenii. Astazi, oamenii au acces la cunoastere, tehnologie si altii oameni, aspecte care ne-au facut viata mai usoara, mai sanatoasa, mai rapida si mai sigura. Dar nu a fost intotdeauna asa si nu s-a intamplat peste noapte.

"Am citit cartea incet, savurand fiecare pagina, dar cred ca majoritatea cititorilor o vor gasi accesibila si usor de citit", a scris Bill Gates pe blogul sau. "Steven Pinker reuseste sa impartaseasca o tona de informatie intr-o maniera memorabila, convingatoare si in acelasi timp, usor de digerat".

Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words - Randall Munroe

Autorul cartii "What if?", in care explica orice, de la efectele relativiste ale unei mingi de baseball aruncate aproape cu viteza luminii pana la nenumaratele modalitatii oribile in care ai muri daca te-ai apuca sa construiesti un tabel al lui Mendeleev folosind chiar elementele respective, Randall Munroe revine in 2015 cu o noua carte, "Thing Explainer", in care explica fiecare bucata de tehnologie moderna folosind doar cele mai comune 1.000 de cuvinte din limba engleza.

Bill Gates o considera un concept briliant si o recomanda mai departe cititorilor sai deoarece "daca nu poti sa explici ceva intr-un mod simplu, inseamna ca de fapt nu il intelegi". Una dintre explicatiile preferate ale fondatorului Microsoft este de ce cuptorul cu microunde nu gateste in mod egal mancarea congelata: cand pui mancare inghetat intr-un cuptop cu microunde, dupa o vreme, parti din ea incep sa se transforme in apa. Dar cuptoarele cu microunde sunt foarte bune la a incalzi apa, iar acele parti de mai devreme incep sa se incalzeasca foarte repede. Pot ajunge chiar sa se evapore, inainte ca toata gheata sa dispara din mancare.

"Sapiens. Scurta istorie a omenirii" - Yuval Noah Harari

O carte esentiala pentru intelegerea istoriei si a umanitatii, "Sapiens" a lui Harari a devenit in scurt timp un bestseller international, fiind tradusa in peste 40 de limbi. Publicata initial in Israel in 2011, cartea are peste 400 de pagini si trece in revista etapele importante ale istoriei speciei Homo Sapiens, trecand prin marile revolutii care au dus umanitatea in punctul in care este azi. Mai mult, Harari anticipeaza finalul istoriei speciei odata cu dezvoltarea tot mai accentuata a inteligentei arficiale. Acest din urma aspect este reluat si dezvoltat in continuarea cartii, "Homo Deus", scrisa de Harari in 2015.

In Homo Sapiens, Harari arata cum acum 100.000 de ani, pe pamant existau cel putin sase specii de oameni, iar astazi exista una singura: noi, Homo sapiens. Ce s-a intamplat cu celelalte? Si cum am ajuns sa fim stapanii planetei? De la inceputurile speciei noastre si rolul pe care l-a jucat in ecosistemul global pana in modernitate, “Sapiens” imbina istoria si stiinta pentru a pune in discutie tot ce stim despre noi insine, ne arata cum ne-am unit ca sa construim orase, regate si imperii, cum am ajuns sa credem in zei, in legi si in carti, dar si cum am devenit sclavii birocratiei, ai consumerismului si ai cautarii fericirii. De asemenea, ne indeamna sa privim in viitor, caci de cateva decenii am inceput sa incalcam legile selectiei naturale care au guvernat viata in ultimii patru miliarde de ani.

"Atat eu, cat si Melinda am citit aceasta carte care a starnit numeroase conversatii interesante la cina. Recomand Sapiens tuturor celor care sunt interesati de istoria si viitorul speciei noastre", a spus Gates.

Sustainable Materials With Both Eyes Open (Without the Hot Air) - Julian Allwood & Jonathan Cullen

La inceputul sumitului de la Paris, din 2015, despre schimbarile climatice, Bill Gates a scris pe blogul sau ca "Sustainable Materials With Both Eyes Open" l-a izbit deoarece atat de putine carti despre mediul inconjurator vorbesc direct despre "cum se fac lucrurile"."Intrebarea se rezuma la asta: cum putem intampina cererea tot mai mare pentru materiale fara a distruge mediul inconjurator", a scris miliardarul american.

Cartea lui Julian Allwoof si a lu Jonathan Cullen este o colectie impresionanta si densa despre valoarea prelungirii vietii produselor zilnice folosind doar materiale care pot fi reutilizate. "Nu putem continua sa folosim materiale in modul in care am facut-o in ultimii 150 de ani, dar din fericire, nici nu suntem nevoiti sa o facem", a mai scris Gates.

"Homo Deus. Scurta istorie a viitorului" - Yuval Noah Harari

O alta carte de-ale lui Yuval Noah Harari, "Homo Deus" a fost inclusa de fondatorul Microsoft pe lista sa de recomandari si nu e de mirare. Daca Sapiens ne-a aratat de unde venim. Homo deus ne arata incotro ne indreptam. De-a lungul istoriei, omenirea s-a confruntat constant cu trei probleme cruciale: razboiul, foametea si molimele. In secolul XX, a reusit sa le rezolve in mare masura. Razboiul nu mai are aceeasi putere de distrugere: in prezent numarul celor care se sinucid e mai mare decit al celor morti in conflicte armate. Foametea dispare: oamenii sufera mai degraba din cauza obezitatii decit din cauza malnutritiei. Molimele nu mai fac ravagii: mai multi oameni mor de batrinete decat in urma bolilor infectioase. Ce anume va lua insa locul razboiului, foametei si molimelor in agenda omenirii? Ce destin vom alege pentru noi insine, ce scopuri ne vom stabili? Yuval Noah Harari exploreaza proiectele, visurile si cosmarurile care ne vor marca viitorul. Omul va incerca sa devina asemenea zeilor, invingind moartea si creind viata artificiala. Este chiar urmatorul stadiu al evolutiei – Homo deus.

“Acest follow-up este la fel de provocator si antrenant”, spune Bill Gates. Homo Deus explica cum principiile care au organizat societatea vor suferi transformari uriase in secolul 21, cu consecinte la fel de majore asupra vietii asa cum o stim. Pana acum, lucrurile care au modelat societatea – si prin intermediul carora ne comparam – au fost fie regulile religioase despre cum sa traiesti o viata buna, fie telurile pamantesti precum eradicarea bolilor, a foametei sau a razboaielor. Cum ar fi lumea daca chiar am indeplini aceste obiective? “Nu sunt de acord cu tot ceea ce propune Harari, dar a scris ceva inteligent despre ceea ce ar putea sa urmeze pentru umanitate”, conchide Bill Gates.

Sursa foto: MIND AND I/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri