Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat cu amendă de 10.000 de lei, postul de televiziune Antena 1, din cauza încălcării prevederilor legislaţiei audiovizuale referitoare la informarea corectă şi pentru proferarea unor afirmaţii discriminatoare la adresa unei persoane de origine arabă, scrie Agerpres.

Propunerea, care a întrunit şase voturi pentru, a fost făcută de Dorina Rusu, membru CNA, potrivit căreia postul a încălcat articolele 64, alin. 1, a şi b şi 47, alin. 4 din Codul de reglementare în audiovizual, prin referirea la un viceprimar din Arad cu apelativul "arab", în ediţia din 19 februarie a emisiunii "Acces direct", prezentată de Mirela Vaida.

O propunere de somaţie, pentru încălcarea articolului 47, alin. 4, a preşedintelui CNA, Monica Gubernat, nu a întrunit votul membrilor Consiliului.

"Am votat amenda de 10.000 pentru că este un caz de discriminare, de denigrare şi pentru că s-a insistat, adică s-a voit să se facă asta. Din burtiera în care Tatiana era bătută în primărie de viceprimarul 'arab', (...) s-a subliniat de două sau de trei ori viceprimarul 'arab' şi nu este nicidecum aşa cum ne-a expus doamna Ionescu (Norina Ionescu, reprezentantul Antena Grup la CNA n.r.) în punctul de vedere, că asistăm la cum sunt trataţi cetăţenii într-o primărie, într-o instituţie. Da, nu suntem de acord cu un comportament violent, dar, în acelaşi timp, nu suntem de acord să legăm o astfel de chestiune de etnia cuiva", a declarat Cristina Pocora, membru CNA.

Potrivit acesteia, "acel om, care stă în România de 30 de ani (...), care s-a simţit atacat pe această chestiune de etnie, este discriminat".

Răsvan Popescu, fost preşedinte al CNA, a arătat că a votat pentru acordarea amenzii deoarece "bine ar fi să nu perseverăm într-o asemenea direcţie".

"Şi eu am votat amenda propusă de Dorina, pentru că, într-adevăr, sunt lucruri pe care dacă le laşi, pot să prolifereze. E destul de uşor să împingi lumea - mai ales că e o lume din mediul rural - să se întoarcă împotriva unor oameni de altă etnie. Aceştia vor fi din ce în ce mai mulţi în România şi bine ar fi să nu perseverăm într-o asemenea direcţie, mai ales că nu în calitate de arab a împins-o respectivul viceprimar, ci în calitate de viceprimar. Sigur că nu asta trebuia să facă, dar nu are nicio legătură cu faptul că era de etnie arab şi, în ultimă instanţă, el era un om ales de români acolo. Nu cred că votul românilor poate fi contestat", a spus Popescu.

Un alt membru alt Consiliului, Nicolae Bălaşa, a menţionat că nu a votat sancţiunea acordată Antenei 1 din cauza faptului că "din atitudinea, din gestica, din felul în care s-a comportat doamna respectivă nu rezultă o intenţionalitate de discriminare".

"Ea a făcut nişte afirmaţii într-un context anume, fără să premediteze ceea ce a spus. A făcut afirmaţia care poate fi taxată ca discriminare, însă din manifestarea ei lipseşte intenţionalitatea", a spus Bălaşa.

Preşedintele CNA, Monica Gubernat, a declarat că s-ar bucura ca instituţia pe care o reprezintă să aibă "o nouă strategie şi să funcţioneze într-o altă paradigmă în ceea ce priveşte discriminarea", amintind "logica anilor trecuţi a CNA, în care pentru discriminări grave şi crase la adresa minorităţii maghiare" nu a fost acordată nici măcar somaţie. "Dacă se schimbă paradigma, ar fi minunat", a conchis Monica Gubernat.

Art. 64 - (1) din Codul de reglementare în audiovizual prevede că "în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

În virtutea Art 47 alin (4), "sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice".

Sursa foto: Antena 1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri