Turkmenistanul se situează pe ultimele locuri ale clasamentului organizaţiei Reporteri fără Frontiere asupra libertăţii presei, în compania Coreei de Nord, Eritreei şi Iranului. Iar lansarea noului canal TV confirmă că-și merită pe deplin acest loc la coada clasamentului.

Potrivit Agerpres, Turkmenistanul va înfiinţa un canal de televiziune numit în onoarea fostului preşedinte şi încă extrem de influentului Gurbangulî Berdîmuhamedov, un nou episod al cultului personalităţii în vigoare în această ţară izolată şi autoritară din Asia Centrală, au anunţat vineri media oficiale.

Fostă republică sovietică ce se învecinează cu Marea Caspică şi care are ample zone de deşert, Turkmenistanul este condus de 16 ani de familia Berdîmuhamedov.

Fiul Serdar, un cvadragenar cu aer auster, a preluat în 2022 succesiunea de la tatăl său Gurbangulî, instalat la putere în 2006. Departe de a se retrage din viaţa politică, acest fost dentist de 65 de ani cu titlul Erou-Protector (Arkadag) a fost de asemenea făcut "lider al naţiunii turkmene" şi conduce un nou organism suprem cu prerogative largi.

De asemenea, el a ordonat construirea unui oraş în onoarea sa, numit Arkadag şi a cărui construcţie va costa aproape cinci miliarde de dolari, mai mult de a zecea parte din PIB-ul anual al acestei ţări.

"Pentru a pregăti programe de înalt profesionalism care să prezinte şi să promoveze magistral marile opere şi succese ale statului nostru neutru şi independent Turkmenistan, inclusiv în oraşul Arkadag (...), preşedintele Turkmenistanului a semnat un decret asupra înfiinţării canalului de televiziune de stat Arkadag", au anunţat media oficiale turkmene.

Canalul va difuza 15 ore de program, începând din septembrie.

Potrivit cronicii oficiale, Turkmenistanul trăieşte în era "Renaşterii unei noi epoci a unui stat puternic", iar 2023 a fost declarat "anul tineretului fericit alături de Serdar Protectorul".

Turkmenistanul se situează pe ultimele locuri ale clasamentului organizaţiei Reporteri fără Frontiere asupra libertăţii presei, în compania Coreei de Nord, Eritreei şi Iranului.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri