Oficialii TikTok susțin că aplicația nu colectează mai multe date despre utilizatori decât oricare altă aplicație obișnuită, iar decizia Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) – de a recomanda interzicerea TikTok pe telefoanele angajaților din instituțiile publice – este bazată pe concepții fundamental greșite. Aceștia au adăugat că TikTok nu trimite date despre utilizatori guvernului din China și nici măcar nu mai este o companie chinezească.

”Apreciem faptul că este doar o recomandare și nu vorbim direct de interzicerea TikTok, dar suntem dezamăgiți de această măsură deoarece credem că se bazează pe concepții fundamental greșite despre aplicația noastră și despre modul în care administrăm datele”, a declarat Jakub Olek, Head of Public Policy and Government Relations TikTok Europa Centrală și de Est.

Olek spune că a avut recent discuții cu reprezentanți ai Ministerului Digitalizării, condus de Sebastian Burduja, și s-a arătat dispus să colaboreze în continuare cu Guvernul din România pentru a clarifica situația.

”Când vorbesc despre concepții fundamental greșite, mă refer în special despre ce date colectăm și ce date nu colectăm. Vă pot spune că nu colectăm mai multe date decât alte aplicații obișnuite și majoritatea informațiilor pe care utilizatorii aleg să ni le furnizeze sunt folosite pentru a îmbunătăți experiența acestora pe TikTok”, a explicat el.

Anterior, specialiștii DNSC subliniaseră mai multe riscuri ale folosirii aplicației TikTok (lista completă, aici) printre care faptul că:

  • Aplicația colectează automat tiparul sau ritmurile de apăsare a tastelor
  • ByteDance, compania care deține și operează TikTok își rezervă dreptul de a folosi informațiile despre utilizator colectate de aplicație și de a le partaja cu entități precum Autoritățile din China

De asemenea, cu o zi înainte, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a prezentat un raport tehnic privind riscurile de securitate cibernetică asociate instalării și utilizării aplicației TikTok. Printre riscurile evidențiate în raport (lista completă, aici) se află faptul că:

  • aplicația urmărește utilizatorii, chiar dacă aceștia au activată opțiunea Do Not Track;
  • execută comenzi în Webview (poate duce la încărcarea de fișiere malware pe dispozitivul care găzduiește aplicația);
  • aplicația colectează automat date precum modelul dispozitivului, sistemul de operare, modele și ritmuri de apăsare a tastelor.

”Niciodată nu am furnizat informații despre utilizatorii noștri din Europa sau SUA Guvernului din China și niciodată nu vom face asta”

Reprezentanții TikTok susțin însă că nicio informație despre utilizatorii din SUA sau Europa nu ajunge pe serverele autorităților chineze.

”Niciodată nu am furnizat informații despre utilizatorii noștri din Europa sau SUA guvernului din China, și niciodată nu vom face asta. Datele despre utilizatorii noștri sunt stocate securizat în locații din SUA, Malaezia și Singapore și deschidem noi centre de date în UE”, a spus Jakub Olek.

Acesta a sugerat faptul că TikTok a căzut la mijloc într-un conflict geopolitic, la scală largă, între SUA și China.

”Dacă ne uităm la ce se întâmplă în afara României, și mai ales la ce se întâmplă începând cu finalul lunii februarie, veți vedea un trend de decizii politicii. Situația geopolitică din lume, mă refer în special la relația SUA-China, seamănă cu un meci de fotbal politic în care TikTok este mingea șutată între cele două țări, fiind astfel un fel de victimă a deciziilor politice ale guvernelor. Această situație joacă un rol semnificativ în deciziile luate de guverne”, menționează reprezentantul TikTok responsabil de relația cu guvernele din Europa Centrală și de Est.

Cine controlează, de fapt, TikTok? ”Pe hârtie”, acționarii din China sunt minoritari

Jakub Olek susține că TikTok nu mai este o aplicație chinezească, în ciuda faptului că a fost fondată în China.

”Un alt lucru eronat care se discută este cu privire la acționariatul TikTok, cum că am fi o companie chinezească. Acest lucru este departe de adevăr: da, avem un istoric din China, dar proprietarii de acum ai companiei sunt în proporție de 60% investitori instituționali global (și în special din SUA), 20% din acțiuni sunt deținute de angajați și 20% de fondatorii companiei”, a declarat el.

ByteDance este compania mamă și cea care deține TikTok. Nefiind listată pe bursă, ByteDance nu este obligată să raporteze exact cine sunt acționarii companiei. Cifrele mai sus menționate de Olek sunt confirmate de informații pe surse citate de Financial Times, neexistând nicio modalitate de a verifica dacă acestea sunt corecte.

Rubo Liang, co-fondator și președinte ByteDance, este în prezent singurul chinez din board-ul ByteDance. Board-ul este format din 5 membri dintre care 3 sunt americani.

Guvernele din mai multe țări au interzis recent folosirea TikTok pe telefoanele angajaților din aparatul de stat. Printre acestea se află Australia, Canada, Danemarca, Franța și Olanda. De asemenea, interdicții similare se aplică angajaților Comisiei Europene, ai Consiliului Europei și ai Parlamentului European. Afganistan și India sunt țările unde TikTok este complet interzis.

Sursa foto: Shutterstock / Ti Vla

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri