Valoarea activelor nete inregistrata de fondurile de pensii private obligatorii – Pilon II si facultative – Pilon III a ajuns la 6,628 miliarde de lei la sfarsitul lunii noiembrie 2011, in crestere cu 2,77% comparativ cu octombrie anul curent si cu 48 fata de aceeasi perioada din 2010.
Defalcat, la inceputul lunii decembrie, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) administrau active nete in valoare de 6,206 miliarde de lei, reprezentand contributii din partea a 5.476.450 de persoane, in timp ce fondurile de pensii facultative gestionau suma 421 de milioane de lei in active nete. Numarul participantilor la fondurile facultative a ajuns in luna noiembrie la 255.980 de persoane.

Asadar, in luna noiembrie, romanii au virat atat catre fondurile pensii obligatorii cat si facultative suma de 179 milioane lei (peste 41 de milioane de euro), in crestere cu 2,8% fata de octombrie 2011 si in crestere cu 27% fata de octombrie 2010.

Pe Pilon II, fondul cu cele mai multe active in administrare a ramas cel administrat de ING, avand in adminstrare 2,384 miliarde de lei. Acesta este urmat de AZT Viitorul Tau - administrat de Allianz-Tiriac - cu active de 1458 miliarde de lei si de fondul Aripi, administrat de Generali, cu active nete in valoare de 503 milioane de lei.

In cazul fondurilor de pensii facultative, cele mai multe active aflate in administrare le avea fondul ING Optim (142,8 milioane de lei), urmat de BCR Prudent (73,1 milioane de lei) si de AZT Moderato (64,8 milioane de lei).

La sfarsitul primului semstru din 2011, erau active noua fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital. De asemenea, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III: AZT Moderato, AZT Vivace, BCR Prudent, BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil si 10 administratori autorizati de catre CSSPP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri