Defalcat, la inceputul lunii decembrie, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) administrau active nete in valoare de 6,206 miliarde de lei, reprezentand contributii din partea a 5.476.450 de persoane, in timp ce fondurile de pensii facultative gestionau suma 421 de milioane de lei in active nete. Numarul participantilor la fondurile facultative a ajuns in luna noiembrie la 255.980 de persoane.

Asadar, in luna noiembrie, romanii au virat atat catre fondurile pensii obligatorii cat si facultative suma de 179 milioane lei (peste 41 de milioane de euro), in crestere cu 2,8% fata de octombrie 2011 si in crestere cu 27% fata de octombrie 2010.

Pe Pilon II, fondul cu cele mai multe active in administrare a ramas cel administrat de ING, avand in adminstrare 2,384 miliarde de lei. Acesta este urmat de AZT Viitorul Tau - administrat de Allianz-Tiriac - cu active de 1458 miliarde de lei si de fondul Aripi, administrat de Generali, cu active nete in valoare de 503 milioane de lei.

Citeste si:

In cazul fondurilor de pensii facultative, cele mai multe active aflate in administrare le avea fondul ING Optim (142,8 milioane de lei), urmat de BCR Prudent (73,1 milioane de lei) si de AZT Moderato (64,8 milioane de lei).

La sfarsitul primului semstru din 2011, erau active noua fonduri de pensii administrate privat: Alico, Aripi, AZT Viitorul Tau, BCR, BRD, Eureko, ING, Pensia Viva si Vital. De asemenea, un numar de 13 fonduri de pensii facultative erau active pe Pilonul III: AZT Moderato, AZT Vivace, BCR Prudent, BRD Medio, BRD Primo, Concordia Moderat, Eureko Confort, ING Activ, ING Optim, OTP Strateg, Pensia Mea, Raiffeisen Acumulare si Stabil si 10 administratori autorizati de catre CSSPP.