Websiteul Pricerunner.com a realizat o statistica incercand sa compare pretul mai multor dispozitive IT si chiar autoturisme in 28 de orase din intreaga lume. Rezultatul? Diferente de cateva sute de dolari in cazul gadgeturilor, si chiar de 60.000 de dolari in cazul unui Jeep Grand Cherokee 2013 cumparat in Brazilia sau SUA. Investopedia explica aceste diferente de pret.

Din pachetul de bunuri IT a facut parte varianta Blue-ray a filmului „Thor”, camera foto Canon Powershot s95, platforma PlayStation 3, telefonul Samsung Galaxy S2 phone si tableta Samsung Galaxy Tab 10.1. Potrivit Pricerunner.com, acestea costa in total 1.757 dolari in Tokyo, 1.969 dolari in New York, 2.012 in Dubai, 2.441 dolari in Viena si 3.387 in Sao Paulo.

Taxele

De asemenea, varianta standard a unui Jeep Grand Cherokee 2013 (foto) se vinde in Statele Unite cu 28.000 de dolari, in vreme ce in Brazilia aceeasi masina costa 89.500 dolari.

Motivele acestei diferente sunt multiple, insa printre cele mai importante se afla nivelul taxelor, care in Brazilia reprezinta 27 – 36% din pretul autoturismelor, in vreme ce in SUA procentul este de 6,1%. Nu in ultimul rand mai trebuie mentionat si faptul ca Brazilia are o taxa de import de circa 60%.

Nici TVA-ul si taxele pe vanzare nu trebuie scapate din vedere mai ales atunci cand vorbim de exporturi si importuri. Cand un bun este exportat, acesta este taxat cu valoarea TVA, insa nu si cu taxa pe vanzare. Cand un bun este importat, importatorul plateste taxa pe vanzare in functie de intregul pret al respectivului bun, insa plateste un TVA aplicat doar la valoarea adaugata de importator.

Valoarea perceputa a bunurilor

De asemenea trebuie luat in considerare si faptul ca pretul anumitor bunuri, precum dispozitivele IT sau autoturismele, nu sunt mereu determinate de costul productiei. Un anumit brand sau produs poate sa fie perceput mai bine intr-o tara comparativ cu alta tara, astfel ca acesta se poate vinde mai scump in anumite state.

Si costul de a face afaceri intr-o tara influenteaza preturile, salariile, chiriile si in general costurile de infiintare a unui sediu fiind diferite de la un stat la altul.

Sursa imagine: Compania


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »Citeste si
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
Setari Cookie-uri