Studiul Financial Market Data Services (FMDS) masoara obiceiurile bancare ale locuitorilor cu varsta de peste 15 ani din 13 tari ale Europei Centrale si de Est, informeaza Mediafax.

Gradul de bancarizare pentru tarile din regiune era in 2010 de 80% si va creste in continuare.

"Daca tari precum Austria, Slovenia, Cehia si Croatia au populatia aproape integral bancarizata, Polonia, Bosnia Hertegovina sau Kazahstan au un potential urias, cu aproximativ o treime din populatie inca nebancarizata in prezent", se arata intr-un comunicat al GfK.

Citeste si:

Polonia si Kazahstan au un grad de bancarizare a populatiei de 71%, iar Bosnia Hertegovina de 74%, iar in fruntea clasamentului se afla Slovenia, cu o polulatie bancarizata integral, urmata de Austria cu 98%, Croatia si Cehia, cu cate 90%.

In ceea ce priveste folosirea produselor bancare, o treime dintre romani detineau cel putin un cont curent in prima jumatate a anului, in timp ce in regiune procentajul a crescut de la 41% in 2008 la 47% anul trecut.

In Romania, patru din zece romani sunt posesorii unui card, aproape 39% avand carduri de debit si 4,5% carduri de credit. In Europa, numarul cardurilor a crescut in mod constant in ultima perioada, castigand fiecare al doilea locuitor al tarilor din regiune.