Cei mai multi acceseaza credite de valoare mica, pe termen scurt, valoarea medie a tuturor datoriilor individuale fiind sub 5.000 de lei. Creditele accesate de participantii la studiu au rolul de a echilibra bugetele personale si familiale sau de a asigura diferenta necesara pentru a acoperi cheltuieli neprevazute.

“Opt din zece persoane chestionate au declarat ca le-ar fi dificil sau imposibil sa faca rost de bani pentru o nevoie urgenta si sase din zece nu au un cont bancar. In aceasta situatie, este extrem de important ca institutiile financiare nebancare sa le ofere o alternativa convenabila celor care altfel ar fi privati de accesul la o forma de finantare. In acelasi timp, creditorii trebuie sa continue sa ofere imprumuturi intr-un mod responsabil, astfel incat clientii sa ia decizii in cunostinta de cauza si sa evite situatiile de supraindatorare”, a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial Romania.

De altfel, 91% dintre cei chestionati au declarat ca imprumuta doar sume de bani care se potrivesc situatiei lor financiare si 94% spun ca analizeaza atent avantajele si implicatiile contractarii unui imprumut inainte de semnarea contractului.