Chiria lunara pentru o garsoniera din Drumul Taberei ajunge sa fie cu 40% mai mare decat rata la un credit ipotecar pentru acelasi tip de locuinta, conform calculelor Anunturiparticulari.ro.
In Bucuresti, rata medie la banca pentru o garsoniera este cu circa 26% mai mica, decat chiria medie, variatii aparand in functie de zona. Astfel, diferentele dintre rata bancara si chirie lunara pornesc de la 16% in favoarea ratei, in cartiere precum Colentina, dar ajung si la 40%, cum este cazul unei garsoniere din Drumul Taberei.

Prin urmare, daca accesarea unui credit ipotecar pe o perioada de 30 de ani pentru achizitionarea unei garsoniere presupune o rata lunara care se invarte in jurul a 150-180 euro, chiria solicitata de proprietari pentru acelasi tip de unitate porneste de la aproximativ 205 euro in zone precum Militari sau Colentina, 212 euro la Bucur Obor si trece de 230 euro in Dristor sau Iancului.

In ceea ce priveste inceputul de an pe segmentul inchirierilor din Capitala, piata pare sa ramana paralizata pe aceleasi coordonate ca la finalul anului trecut. Raportul lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro indica variatii de maxim +/- 2% la apartamentele de doua si trei camere comparativ cu finalul lui 2012.


Evolutia chiriilor din Capitala

Modificari accentuate de pret nu se observa nici pe interval de un an in ceea ce priveste chiriile medii solicitate de proprietarii de apartamente vechi din Capitala. Spre deosebire de ianuarie 2012, chiriasii platesc in medie o chirie cu aproximativ 6% mai mica pentru un apartament de trei camere, dar si cu 3% mai mare pentru o unitate de patru camere.

Garsonierele par sa fi „inghetat” de doua luni la o chirie medie in jur de 225 euro la nivelul intregii Capitale. Chiria solicitata de proprietari a scazut insesizabil, cu doar un euro, pe un interval de 30 de zile, si cu 1% comparativ cu luna ianuarie a anului 2012, de la 228 euro.

Intr-o situatie similara se inscriu si apartamentele de doua camere. Proprietarii bucuresteni cer la inceput de 2013 o chirie de 321 euro, in scadere cu 1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Comparativ insa cu luna decembrie 2012, observam ca proprietarii au crescut usor pretentiile, de la 314 euro, echivalentul unei variatii de +2%.

In cazul chiriasilor unui apartament de trei camere, acestia platesc in prezent o chirie cu 6% mai mica fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, daca in ianuarie 2012, chiria pentru o astfel de unitate se invartea in jurul valorii de 469 euro/ luna, aceasta ajunge in prezent la 439 euro. O usoara depreciere observam si pe un interval de 30 de zile pe acest segment, de la 448 euro/ luna, cat indicau statisticile la finalul anului trecut, echivalentul unei scaderi de -2%.

Apartamentele de patru camere sunt singurele unitati care par sa fi castigat teren atat de la o luna la alta, cat si raportat la un interval de 12 luni. Proprietarii solicita o chirie medie de 674 euro/ luna la inceput de 2013, cu 3% mai mult fata de ianuarie 2012, dar si cu 19% peste nivelul de 567 euro din decembrie anul trecut. Variatiile mai accentuate sunt insa firesti pe acest segment in conditiile unui numar de oferte inferior celui de pe celelalte segmente.


Numarul de oferte

Anul 2013 a inceput cu o usoara crestere la nivelul ofertei de apartamente de inchiriat aparute pentru prima oara pe piata. In ianuarie, proprietarii din Bucuresti au scos la inchiriere un total de 2.132 unitati, de la garsoniere, la apartamente de patru camere. Oferta este mai bogata atat comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (+11%), dar si decat in urma cu 30 de zile (+66%), conform datelor obtinute de Anunturiparticulari.ro.

Cei interesati de inchirierea unui apartament de doua camere au avut la dispozitie in ianuarie aproape 920 de unitati aparute pentru prima oara pe piata, in crestere cu 15% fata de inceputul anului trecut, cand pe piata apareau putin peste 800 de apartamente. Nivelul este, de altfel, cel mai ridicat pentru aceasta perioada din ultimii 4 ani.

Aproximativ o treime din oferta noua de inchiriere disponibila pe piata in ianuarie revine garsonierelor. Proprietarii au scos la inchiriat in prima luna a lui 2013 putin peste 720 de unitati, cu aproape jumatate mai multe decat la finalul anului 2012, dar si in crestere cu 7% fata de ianuarie 2012, cand pe piata apareau 678 de unitati.

O usoara crestere a ofertei observam si pe segmentul unitatilor de 3 camere. Daca in ianuarie 2012, portofoliul de locuinte scoase la inchiriere se imbogatea cu 354 de astfel de unitati, oferta este la inceputul acestui an cu 12% mai bogata, apropiindu-se de 400 de unitati scoase la inchiriere intr-o luna. Raportat insa la luna decembrie 2012, oferta s-a dublat pe acest segment, de la 194 de apartamente consemnate pe final de an.

Cele mai putine apartamente din piata disponibile la inchiriere raman cele de patru camere. In ianuarie, proprietarii au scos pentru prima oara la inchiriere 93 de unitati, cu doar doua mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea este insa mai accentuata daca ne raportam la luna decembrie 2012, cand pe piata apareau doar 55 de unitati, o oferta cu aproape 70% mai saraca fata de cea din prezent.

Sursa foto:Elwood W. McKay III, FreeDigitalPhotos.net.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri