Romania se situeaza pe primul loc in Europa Centrala si de Est (ECE) in ceea ce priveste importanta acordata de populatie economisirii. Ca urmare, ponderea romanilor care considera ca economisirea este importanta se situeaza la 84%, comparativ cu media ECE de 77%.

Economisirea continua sa fie importanta pentru mai bine de trei sferturi din populatia ECE, iar majoritatea a reusit sa pastreze o rata constanta a economisirii in 2013. Cu toate ca asteptarile privind valoarea economiilor viitoare sunt impartite, atitudinea fata de economisire s-a imbunatatit fata de anul trecut, potrivit Barometrului Erste Group privind economisirea 2013.

Austriecii si slovacii sunt campionii economisirii in ECE atat in privinta sumei medii pe care o pun deoparte, cat si a cresterii economiilor lunare.

Austriecii economisesc in medie 181 de euro lunar, cu 11 euro mai mult decat anul trecut, in timp ce slovacii pun deoparte 90 euro in fiecare luna, cu 2 euro peste nivelul din 2012. Astfel, aproape jumatate dintre austriecii care economisesc se declara satisfacuti cu privire la suma pe care o pun deoparte, cel mai mare grad de satisfactie inregistrat in ECE.

Totodata, in Slovacia, ponderea populatiei care se considera multumita de economiile realizate a inregistrat cea mai mare crestere fata de 2012, de 7 puncte procentuale. "Austriecii economisesc de doua ori mai mult decat slovacii. Cu toate acestea, avand in vedere ca venitul anual mediu al austriecilor este de peste patru ori mai mare decat al slovacilor, rezultatul este surprinzator", a declarat Peter Bosek, presedinte Retail Board Erste Group Bank.

Economisirea este mai importanta pentru romani

Romania se situeaza pe primul loc in ECE in ceea ce priveste importanta acordata de populatie economisirii. Ponderea romanilor care considera ca economisirea este importanta se situeaza la 84%, comparativ cu media ECE de 77%. La polul opus, economisirea este importanta pentru 65% dintre cehi, 71% dintre slovaci si 72% dintre austrieci.

Dintre statele din Europa Centrala si de Est, doar Austria, Slovacia si Romania au inregistrat o majorare a sumei economisite lunar de populatie. Persoanele care economisesc in Romania au pus deoparte 40 de euro lunar in ultimul an.

Cu toate acestea, doar 19% dintre romanii care economisesc sunt satisfacuti de suma acumulata lunar, dar asteptarile romanilor privind perspectiva economisirii in urmatorii cinci ani s-au imbunatatit semnificativ in ultimul an. Aproape doua treimi din romanii care economisesc vor sa puna deoparte cel putin la fel de multi bani deoparte in urmatorii cinci ani. In plus, ponderea romanilor care economisesc si vor sa majoreze sumele puse deoparte in urmatorii cinci ani a crescut puternic in ultimul an, cu 10 puncte procentuale, la 32%.

La nivelul regiunii, atitudinea fata de economisire s-a imbunatatit comparativ cu anul trecut in aproape toate statele (cu exceptia Austriei): 70% dintre persoanele care economisesc se asteapta sa economiseasca cel putin la fel de mult in urmatorii cinci ani, in timp ce ponderea populatiei care estimeaza contrariul a scazut semnificativ, la 30%.

Gradul de penetrare a produselor de economisire este inca redus

Doar unul din cinci romani si mai putin de unul din zece sarbi care economisesc folosesc in acest sens o asigurare de viata, spre deosebire de unul din doi cehi si slovaci. "Situatia ne arata ca exista inca potential pentru produse bancare in ECE, in special in Europa de Sud-Est", considera Peter Bosek.

Austriecii continua sa economiseasca preponderent prin utilizarea carnetelor de economii (81%) si a produselor de economisire-creditare pentru locuinte (66%). In Balcani se observa o diferenta regionala privind preferintele de economisire: aproape unul din doi sarbi si doi din cinci romani care economisesc pun bani deoparte in numerar, acasa sau intr-un seif, in timp ce 80% dintre croatii care economisesc aleg un produs financiar.

In toate tarile analizate in cadrul Barometrului Erste Group privind economisirea, persoanele care economisesc pun bani deoparte in principal pentru a avea o rezerva financiara sau pentru situatii neprevazute, acordand prioritate si economiilor pentru pensie sau pentru achizitii mai mici si mai mari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri