Dupa ce in 2013 apartamentele scoase la vanzare in intreaga tara s-au ieftinit mai mult decat in cei doi ani anteriori la un loc (un minus de 8,2%, fata de 4% in 2011 si, respectiv, 1,3% in 2012), 2014 debuteaza tumultuous, conform unei analize imobiliare.ro.

Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, in ultima saptamana a avut loc un avans considerabil, proprietarii majorandu-si pretentiile cu 2,6%, in conditiile in care dupa primele trei saptamani din ianuarie, pretul mediu cerut la nivel national se situeaza la 908 euro pe metru patrat, valoare cu circa 1% mai mare decat cea consemnata la inceputul anului (de 898 de euro pe metru patrat). Tendinta ascendenta nu este una general valabila, astfel ca, in anumite cazuri, in perioada mentionata au avut loc si ieftiniri notabile. In marile orase, cele mai semnificative variatii, atat in plus, cat si in minus, au fost consemnate pe segmentul locuintelor noi, evolutia valorilor de listare pentru apartamentele vechi fiind mai temperata.

Preturile apartamente din Bucuresti

Per ansamblu, in primele trei saptamani din 2014, pretul mediu cerut de vanzatorii din Capitala s-a mentinut relativ constant, la 1.061 de euro pe metru patrat - valoare aproape identica cu cea consemnata la finele lui 2013 (1.062 de euro pe metru patrat).

In prima jumatate din ianuarie, dezvoltatorii si proprietarii de apartamente noi si-au majorat pretentiile pana la un nivel de 1.205 euro pe metru patrat, dar, dupa o scadere de 1,4% in a treia saptamana a lunii, acest tip de unitati locative se situeaza acum la o valoare medie de 1.188 de euro pe metru patrat, foarte apropiata de cea valabila la sfarsitul lui 2013 (1.184 de euro pe metru patrat). Apartamentele vechi, pe de alta parte, sunt acum cu circa 1% mai scumpe decat la inceputul anului, la un pret cerut de 992 de euro pe metru patrat (fata de 982 de euro pe metru patrat).

Preturile apartamentelor din Brasov

Si in orasul de la poalele Tampei Indicele Imobiliare.ro consemneaza modificari importante de pret la inceputului anului. Apartamentele noi sunt insa cu aproape 4,3% mai scumpe acum, putand fi achizitionate la o valoare medie de 905 euro pe metru patrat (de la 868 euro pe metru patrat); a treia saptamana din ianuarie a adus cel mai mare avans pe acest segment, de 3,4%. Locuintele din blocurile vechi sunt cu aproape 1% mai ieftine decat la sfarsitul lui 2013; proprietarii cer acum 807 euro pe metru patrat, fata de 814 euro pe metru patrat; si in acest caz insa, a treia saptamana din ianuarie a adus un avans, chiar daca usor (de 0,5%), fata de cea precedenta.

Preturile apartamentelor din Cluj-Napoca

Spre deosebire de tendinta ascendenta consemnata la nivel national, in capitala Transilvaniei, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare se situeaza acum la 806 euro pe metru patrat; aceasta valoare este cu 7,5% mai mica decat cea valabila la inceputul lui 2014 (871 de euro pe metru patrat). Declinul a fost sustinut in exclusivitate de segmentul locuintelor noi, care s-au depreciat considerabil in baza unor oferte comerciale de inceput de an ale dezvoltatorilor clujeni. Unitatile locative din blocurile vechi, pe de alta parte, s-au scumpit cu 0,8% in ultimele trei saptamani, de la 970 la 978 de euro pe metru patrat.

Preturile apartamentelor din Constanta

In orasul de la malul marii, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 1,9% in primele trei saptamani ale anului, de la 839 la 855 de euro pe metru patrat util. Apartamentele noi s-au apreciat cu 5%, pana la un nivel de 904 euro pe metru patrat (fata de 861 de euro pe metru patrat, la finele lui 2013). Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi a cunoscut o evolutie mult mai temperata, situandu-se in prezent la o valoare foarte apropiata de cea de la inceputul anului: 835 de euro pe metru patrat, in crestere cu circa 0,4%, de la 832 de euro pe metru patrat.

Preturile apartamentelor din Timisoara

In orasul din vestul tarii, preturile apartamentelor sunt acum cu circa 3% mai mari decat la sfarsitul anului trecut; dupa primele trei saptamani din ianuarie, pretul mediu cerut de proprietari a ajuns la 817 euro pe metru patrat, fata de 793 de euro pe metru patrat. Avansul a fost generat atat de locuintele noi, cat si de cele vechi; in cel dintai caz, a avut loc o majorare de 9,8%, de la 832 la 914 euro pe metru patrat; in cel de-al doilea, cresterea a fost vizibil mai temperata - 1,4%, pana la o valoare de 797 de euro pe metru patrat (de la 786 de euro pe metru patrat).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri