Lucratorii din Uniunea Europeana care se muta in alt stat membru vor putea sa isi transfere toate drepturile la pensie, datorita unei propuneri legislative adoptate de Parlament European. Aceasta urmeaza a fi aprobata formal de Consiliul de Ministri.

"Textul aduce o imbunatatire reala a situatiei multor lucratori. Este un mare pas inainte pentru libertatea de miscare a lucratorilor si un impuls dat Europei sociale", a spus raportorul Ria Oomen-Ruijten (PPE, NL), adaugand ca "o pensie buna este o necesitate, in contextul in care speranta de viata a europenilor a crescut".

Drepturi de pensie depline

Legislatia actuala UE prevede ca lucratorii care se muta in alt stat membru nu isi vor pierde drepturile statutorii la pensie, adica cele oferite de stat. Nu exista insa reguli similare la nivelul UE pentru schemele suplimentare de pensii, finantate sau co-finantate de angajatori, asadar oamenii care se muta intre statele membre risca sa isi piarda drepturile achizitionate in decursul unei perioade, daca aceasta nu este considerata suficient de lunga de catre statul in care se muta.

Maximum trei ani pentru a fi eligibil

Conform noii legislatii, perioada de subscriere, adica perioada de apartenenta activa la o schema de pensii, necesara pentru ca o persoana sa isi pastreze drepturile la pensie suplimentara nu trebuie sa fie mai lunga de trei ani. Deputatii au inclus o clauza care prevede ca lucratorii transfrontalieri trebuie sa beneficieze de acelasi nivel de protectie conform noii directive, pe care statele membre trebuie sa o puna in aplicare in rastimp de patru ani.

Ce urmeaza?

Legislatia trebuie sa fie acum aprobata formal de Consiliul de Ministri. Propunerea legislativa a fost depusa de Comisia Europeana in 2005 si revizuita in 2007. Prima lectura a Parlamentului a avut loc in 2007, apoi propunerea a fost blocata de Consiliu timp de sase ani, din cauza divergentelor intre schemele de pensii ale statelor membre si a necesitatii unui vot in unanimitate.

Citeste si:
Martijn ten Brink, CEO Mazda Europa: Interzicerea mașinilor...
Martijn ten Brink, CEO Mazda...

Intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona a insemnat ca textul poate fi supus la un vot prin majoritate calificata, ceea ce a permis reluarea negocierilor si incheierea unui acord intre Parlament si statele membre, aprobat de deputati marti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri