Atunci cand se afla in situatia pierderii lichiditatilor si din nevoia de a achita platile restante, romanii incearca cel mai des sa faca economii la cheltuielile curente (22% din raspunsuri). De asemenea, s-ar adresa creditorilor, pentru a ajusta cuantumul platilor rambursate la noua lor situatie (20 %) si ar putea utiliza propriile lor economii (16%). Respondenti cei mai tineri sunt mai predispusi decat alte grupe de varsta sa apeleze la ajutorul familiei (18% din respondenti). Cei mai in varsta, mai des decat celelalte grupe de varsta, ar fi dispusi sa-si anunte falimentul personal.

In caz de probleme cu plata obligatiilor, optiunea care este aleasa cel mai frecvent este solutionarea amiabila - contactul cu creditorul si defalcarea restantelor in rate (68% din respondenti), potrivit Kruk.

Citeste si:

Asteptarile de baza fata de societatile de administrare a datoriilor sunt de a determina cuantumul platilor care ar corespunde situatiei financiare curente a debitorului (59%), precum si ajutorul si sprijinul in cautarea solutiilor la problemele legate de datorii (42%). Celelalte elemente, cum ar fi educatia in domeniul economiei, asistenta in cautarea unui loc de munca sau suportul psihologic sunt indicate mult mai putin frecvent.

Kruk: 63% dintre romani isi evalueaza situatia financiara ca fiind proasta

De asemenea, studiul a mai aratat ca 79% dintre romani au un cont bancar, iar 66% dintre ei utilizeaza Internet banking. Aproape doua treimi dintre locuitorii Romaniei ramburseaza in prezent rate de credit (60%). Adesea acestea sunt persoanele care lucreaza (63% de persoane cu un imprumut), iar 63% dintre respondenti isi evalueaza situatia financiara ca fiind proasta.

Fara indoiala, cel mai mare procent de romani (62%) declara ca au un nivel de baza de cunostinte financiare - acestia sunt la curent in general cu oferta bancilor si a altor institutii financiare, dar nu au cunostinte despre produse financiare specifice. Educatia financiara primita in copilarie reprezinta un punct de ruptura in stiinta gestionarii propriilor finante.

Sursa foto: Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock