Berkshire Hathaway, compania condusa de Warren Buffett, este faimoasa pe Wall Street deoarece dispune mai mereu de bani cash pentru a realiza tranzactii, chiar si in timpul unei crize financiare. Dar, in 2008, Warren Buffett le-a refuzat atat pe Lehman Brothers, cat si pe AIG, la momentul in care cei doi giganti financiari i-au solicitat ajutorul financiar. Intr-un interviu acordat recent Wall Street Journal, Oracolul din Omaha a explicat de ce.

"Una din lectiile experientei anului 2008 a fost faptul ca fiecare companie din Statele Unite era o piesa dintr-un joc domino, iar toate aceste piese erau asezate una langa alta. O banca de investitii precum Lehman Brothers sau oricare alta institutie financiara importanta depinde de cat de dispusi sunt oamenii sa intre in afaceri cu ei si sa le imprumute bani. Nimeni nu este obligat sa faca afaceri cu Lehman Brothers sau cu alte institutii financiare. Odata ce aceste institutii financiare isi pierd increderea, totul se termina", a declarat Warren Bufett (foto).

In weekend-ul cuprins intre 12 si 15 septembrie 2008, doi giganti financiari americani - Lehman Brothers si AIG - cautau cu disperare bani pentru a supravietui, iar ambele companii, independent una de cealalta, si-au indreptat ultimele sperante catre Warren Buffett.

Warren Buffett povesteste ca, in ziua de 13 septembrie 2008 (sambata), se afla in Edmonton, capitala provinciei Alberta, Canada, alaturi de sotia sa si un alt cuplu, unde urmau sa participe la un eveniment. "Surprinzator, am primit un apel telefonic. Nu cred ca stia cineva ca ma aflam acolo". Apelul fusese efectuat de catre un bancher care solicita ajutor pentru a finanta o tranzactie pentru Lehman Brothers, aflata in probleme financiare.

"I-am spus ca ma duc la un spectacol cu un alt cuplu si sa imi trimita un fax, in care sa descrie exact ceea ce doreste. Ne-am intors de la spectacol, dar nu primisem nici un fax. L-am sunat si pe managerul hotelului, care mi-a spus ca nu a primit, de asemenea, nici un fax. Aveam un telefon cu clapeta si era dincolo de competenta mea tehnica sa-mi dau seama ca imi trimisese un fel de mesaj. In vara acelui an, fiica mea observat ca aveam un mesaj pe telefon care spunea: "Sunati-ne!". I-am spus ca nu stiu sa il fac vizibil pe ecranul telefonului si sa ma ajute ea. Dar, era prea tarziu si in orice caz nu puteam face un angajament in acest mod", a declarat Warren Buffett.

Nu a fost pentru prima data in 2008 cand Warren Buffett a fost abordat cu scopul de a ajuta Lehman Brothers. Pe 28 martie, Warren Buffett a primit un apel chiar de la directorul executiv al Lehman Brothers, Richard Fuld Jr., care i-a pus la dispozitie si un raport financiar anual. "Lehman cauta sa faca rost de bani in acel moment si au abordat Berkshire. In acea seara am mers la birou si am studiat raportul pe care am facut cateva note cu rosu. Erau evidente o multime de probleme in raport si astfel am decis ca nu a fi o idee buna sa imprumutam bani catre Lehman".

In dimineata zilei de 15 septembrie 2008, Lehman Brothers intra in faliment, ceea ce a generat un soc urias in intregul sistem financiar global. Si American International Group (AIG) a apelat la compania lui Warren Buffett pentru un imprumut pe termen lung.

"Vineri, inainte de acel weekend, primisem si un apel de la AIG, care urma sa ramana fara bani de saptamana urmatoare. Facusera niste lucruri foarte prostesti in operatiunile cu produse financiare. In cele din urma, am decis ca nu puteam sa vin cu o oferta de numerar in atat de scurt timp, poate, probabil in luna urmatoare. Asa ca i-am sunat in acea noapte sa le transmit ca nu sunt o optiune pentru ei. Insa, sambata am primit in continuare o multime de apeluri de la AIG. Consider ca m-am comportat rezonabil. Inca ma intrebam ce se intampla cu AIG, dar nu era nimic de facut. AIG urma sa ramana oricum fara bani", a spus Warren Buffett.

La 16 septembrie 2008, guvernul american a salvat AIG de la faliment printr-o injectie de capital de 85 de miliarde de dolari. Pentru Lehman Brothers era insa mult prea tarziu.

Sursa foto: Krista Kennell / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri