Putini dintre romani simt cu adevarat cresterea economica inregistrata in ultimii ani, in conditiile in care, tinandu-si banii in banci, economiile acestora nu sunt practic afectate in niciun fel de afacerile si profiturile mai mari inregistrate de firmele si companiile locale.

“Participarea la cresterea economica este ratata de foarte multe persoane. Daca nu primeste o marire de salariu, romanul obisnuit nu prea are cum sa simta aceasta crestere economica. Solutia este sa devina un ‘mic patron’ detinand o parte dintr-o companie. Acesta este unul dintre marile avantaje ale capitalismului, faptul ca, de exemplu, poti profita direct de cresterea Romgaz sau Electrica, adica a companiilor unde isi platesti facturile lunare”, spune Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville.

O persoana care ar fi investit in urma cu sase ani 1.000 de lei in cele mai importante actiuni de pe Bursa de Valori Bucuresti (actiuni incluse in indicele BET) ar fi avut in prezent circa 2.530 lei, incluzand si incasarile din dividende. Cresterea de 153% ar fi urmat astfel in buna parte trendul pozitiv al economiei romanesti.

Cele mai performante fonduri de investitii romanesti din ultimele 12 luni au fost cele pasive, care au plasat banii incercand sa replice componenta unori indici ai Bursei de la Bucuresti (BVB). ETF-BET Tradeville, un fond listat pe BVB, a urcat cu 14,7%, iar Certinvest BET Index a crescut cu 12,1%. Ambele fonduri urmaresc BET – cel mai important indice al pietei locale.

“Am incercat sa oferim clientilor diversificare prin fondurile pe indici, avantajul fiind ca poti avea expunere pe intreg indicele BET cu doar 100-200 de lei, fata de aproximativ 640 de lei cat ar costa sa cumperi separat fiecare actiune din componenta BET”, mentioneaza Horia Gusta, director general Certinvest.

Romanii au retras banii din fondurile de obligatiuni dupa cresterea Robor

In septembrie, romanii au retras 180 mil. lei (iesiri nete) din fondurile de investitii deschise. Cei mai multi bani au fost retrasi din fondurile de obligatiuni si de instrumente financiare cu venit fix, in vreme ce la polul opus s-au aflat fondurile care investesc preponderent in actiuni sau care au si o parte de bani investiti in actiuni, precum si fondurile monetare, acestea inregistrand intrari nete de capital.

Iesirea banilor din fondurile care investesc in titluri de stat si obligatiuni vine in conditiile in care dobanzile bancare si la titlurile de stat au reinceput sa creasca incepand cu finalul anului trecut. Atunci cand randamentele obligatiunilor cresc, pretul acestora scade, iar odata cu aceasta evolutie scade si castigul oferit de fondurile de obligatiuni. In ultimele 12 luni, fondurile de obligatiuni inregistreaza randamente de aproximativ 1%, insa unele au intrat chiar si pe minus.

“Cred ca ce a fost mai rau a trecut, iar aici ma refer atat la randamentele, cat si la iesirle de bani din fondurile de obligatiuni. Punctul de inflexiune a fost la finalul anului trecut, odata cu cresterea ROBOR, iar efectele psihologice asupra investitorilor s-au vazut cel mai puternic in vara si in toamna acestui an. Ma astept la o revenire in lunile urmatoare”, mentioneaza Adrian Negru, director vanzari Raiffeisen Asset Management.

Cele 78 de fonduri deschise de investitii romanesti administrau la finalul lunii septembrie o avere de 20,3 mld. lei (4,35 mld. euro). Cei mai mari administratori de fonduri din piata sunt Erste Asset Management, Raiffeisen Asset Management si BT Asset Management.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri