Doar 10 actiuni romanesti au generat castiguri pentru investitori in 2018, dupa finalul de an dezastruos cauzat de anuntul Ordonantei taxelor. Dividendele au reusit sa tina pe linia de plutire in special companii de stat precum Romgaz, care in lipsa acestora ar fi inchis anul pe minus.

Au fost luate in calcul actiunile lichide, cu o valoare anuala a tranzactiilor de cel putin 1 mil. lei.

Actiunea castigatoare a anului 2018 a fost Cemacon (CEON), producator de caramizi cu sediul in Cluj-Napoca si fabrica in Zalau. O companie considerata de mici dimensiuni pana recent, Cemacon a reusit sa isi dubleze valoarea de piata anul trecut, ajungand sa fie evaluata in prezent la aproximativ 146 mil. lei (31 mil. euro).

Cresterea spectaculoasa a titlurilor CEON are loc in contextul unei puternice campanii de achizitii a fratilor Paval, proprietarii Dedeman, dar si a unor evenimente corporative precum o majorare de capital avantajoasa pentru actionarii companiei. Fratii Paval au ajuns anul trecut sa preia controlul companiei, ajungand la o detinere de 59%. Investitorii ar fi putut sa isi dubleze banii investind anul trecut in Cemacon, iar asta chiar daca societatea nu a acordat niciun dividend.

Compania Castig total 2018 (evolutie actiune + dividende nete) Evolutia actiunii
Cemacon +105,9% +105,9%
Nuclearelectrica +46,5% +13,3%
Biofarm +17,5% +11,3%
Banca Transilvania +11,3% +4,3%
Petrom +11,2% +4,5%
Fondul Proprietatea +9,7% +2,2%
Romgaz +9,6% -11,2%
Zentiva +7,6% +7,6%
Aerostar +5,1% +3,2%
ETF BET Tradeville +3,6% +3,6%

Nuclearelectrica (SNN) este compania de stat cu cea mai buna performanta pe bursa anul trecut. Dupa ce in ultimii ani obisnuise investitorii cu evolutii foarte slabe, in special comparativ cu celelalte companii ale statului listate, Nuclearelectrica a revenit anul trecut inregistrand o crestere a actiunilor de 13,3%. Adaugand si valoarea dividendelor extrem de generoase si distribuite in doua serii, castigul total adus de Nuclearelectrica investitorilor a ajuns la un spectaculos 46,5%.

Biofarm (BIO) si Banca Transilvania (TLV) urmeaza in top, ambele cu randamente totale de peste 10%. De remarcat ca Banca Transilvania a generat un castig de 11,3% din dividende si evolutia actiunii, insa, pe langa acestea, compania a mai distribuit, la inceputul anului, si cate 10,85 actiuni gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute de actionarii de la acel moment (randament de aproximativ 16% la acea data).

Chiar daca nu a mai facut o a doua distributie de dividende, Fondul Proprietatea (FP) a inchis anul cu un ‘corect’ +10% pentru investitori, o cifra care putea sa fie semnificativ mai buna in absenta sfarsitului de an slab.

O evolutie iesita din comun a avut-o anul trecut Romgaz (SNG). Producatorul de gaze naturale a scazut pe bursa cu 11,2%, insa investitorii care au mizat pe titlurile SNG in 2018 au reusit sa inchida anul cu un plus de 9,6% datorita celor doua serii de dividende pe care compania le-a distribuit. Romgaz va fi, cel mai probabil, una dintre cele mai afectate companii de pe bursa de masurile fiscale anuntate de Guvern in decembrie, printre care plafonarea pretului la gaze si impozitarea cu 2% a afacerilor companiilor din energie.

Piata romaneasca a terminat anul 2018 cu o scadere de -4,7% pe BET, principalul indice al Bursei de la Bucuresti, si de -7,6% pe BET-XT, indicele care urmareste cele mai tranzactionate 25 de actiuni. In aceste conditii, Romania a terminat anul pe locul 42 din 88 in clasamentul global al burselor din 2018, evolutie practic identica pietei poloneze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri