Nu stii pe ce se duc banii? Patru obiceiuri pentru sanatatea financiara

Responsabilitatea financiara nu inseamna sa respectam un regim strict si limitativ pe o anumita perioada de timp, ci trebuie sa devina un stil de viata. Te numeri printre cei care nu reusesc sa puna un ban deoparte din venituri? Nicio grija, exista cateva principii de educatie financiara, recomandate de analistii financiari de la CFA Romania, care te vor ajuta sa fii mai responsabil cu banii tai.

Plateste-te pe tine prima data

Unul dintre cele mai importante sfaturi de educatie financiara pe care este important sa il punem in aplicare este sa ne platim pe noi prima data. Ce inseamna acest lucru? Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand intra salariul este sa te platesti pe tine intr-un cont separat, adica inainte de a plati facturi, rate si alte servicii necesare, este important sa pui un procent din venituri deoparte si abia apoi sa platesti restul. Scrie-ti numele cu litere de tipar in capul listei. Oricat de putin ai reusi sa te platesti, e un pas important si obiceiul conteaza enorm.

Amana achizitia

Stiai ca exista o regula a zgarcitului care spune sa amani o achizitie pana a doua zi? Poate te razgandesti. Aceasta regula este foarte utila pentru ca de multe ori avem tendinta sa cumparam din impuls. Daca amanam achizitia unui lucru, avem timp sa ne gandim daca acel lucru este intr-adevar util pentru noi. In acest fel o ne fie mai usor sa ne dam seama daca avem cu adevarat nevoie de bunul respectiv sau este o simpla dorinta. De multe ori ne este greu sa facem aceasta diferenta, insa trebuie sa ne gasim echilibrul dintre ceea ce ne dorim si ceea ce avem nevoie. Este important sa fim informati despre produsul pe care il dorim-mai ales daca este costisitor si il vom folosi pe termen lung.

Creeaza un fond de rezerva

Te-ai gandit vreodata ce s-ar intampla daca de maine ti-ai pierde locul de munca sau cineva drag tie ar avea o problema de sanatate? Daca ai avea un fond de rezerva, ai gasi mai usor puterea sa treci peste toate aceste probleme. Fondul de rezerva este o sursa de lichiditati care acopera o parte sau toate cheltuielile tale din perioadele cand veniturile sunt mai scazute, in caz de somaj temporar sau cand apare o urgenta neprevazuta. In caz de forta majora, este de preferat sa iti poti acoperi cheltuielile pe cel putin 3-6 luni doar din fondul de rezerva. Poti folosi acest fond doar in caz de pierdere a locului de munca, urgente medicale, daune care afecteaza locuinta, reparatii auto neprevazute sau costuri neprevazute de calatorie. Daca suntem prevazatori din timp, putem trece cu incredere peste orice obstacol.

Asigura-te ca reduci cheltuielile inutile

Pentru a putea reduce cheltuielile inutile, trebuie in primul rand sa ne analizam cheltuielile lunare si sa vedem care sunt cele care nu ne sunt neaparat necesare si la care putem renunta. Nu trebuie sa te simti vinovat cand te rasfeti din cand in cand cu o cina la restaurantul tau preferat. Insa, este important sa stii ca de la un punct, mesele in oras iti afecteaza bugetul.

Citeste si:
Cum să înveți să economisești ca să nu depinzi de mila statului la...
Cum să înveți să economisești...

Cu totii iubim cafeaua, dar tocmai de aceea, ajungem sa cheltuim mai mult decat este cazul. In medie, romanii cheltuie aproape 40 de lei saptamanal doar pe cafea, bani care ar putea fi folositi pentru cheltuieli prioritare.

Acelasi principiu se aplica si in privinta serviciilor in care ai investit, dar pe care nu le utilizezi cu adevarat. Cate canale din grila de programe TV urmaresti cu adevarat? Chiar ai nevoie de un abonament mai mare cand comunici mai tot timpul pe internet? Pe langa alte cheltuieli asemanatoare, cel mai mult ne lasam dusi de val cand facem cumparaturi pe internet. Tehnologia si serviciile online ne scapa de multe batai de cap, insa este important sa fie utilizate la nevoie si cu masura. In caz contrar, riscam sa ne marim inutil cheltuielile.

Sursa foto: Shutterstock


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri